KHK'ların Haşim Kılıç'ı


KHK’ların keskin Kılıç’ı

Anayasa Mahkemesi’nde Kanun Hükmündeki Kararnamelerle ilgili yapılan oylamada sonuç 7’ye 7 eşitlik ve Başkan tercihi ile iktidarın isteği yönünde çıktı...
Anayasa Mahkemesi’nin hukukçu olmayan Başkanı Kılıç, daha önce de iktidar yanlısı çıkışlarıyla birçok kez tartışma konusu olmuş, hükümete destek verip muhalefeti suçlamaktan ve göz göre göre siyaset yapmaktan çekinmemişti.

Kılıç’tan AKP’ye bu kez de KHK desteği
Hükümete KHK çıkarma yetkisi veren kanunun iptalinin Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmesinde oylar eşit çıkınca, Başkan Kılıç’ın oyunun ağırlığı kanunu yürürlükte bıraktı.
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, hükümete 6 ay süreyle, bakanlıkların yapısını düzenlemek için KHK çıkartma yetkisi veren yasanın iptali istemini, yetki süresinin bitimine bir hafta kala, geçtiğimiz hafta değerlendirdi. 14 üyenin katıldığı oylamada, 7 üye, KHK’nın anayasaya uygun biçimde çıkartıldığını ve herhangi bir yetki aşımının söz konusu olmadığını savundu. Milliyet’in haberine göre, kalan 7 üyeden 3’ü, KHK’nın hükümete aşırı yetki tanıyan bazı maddelerinin iptalini savunurken, 4’ü, yetki KHK’sının bütünüyle iptalini istedi. Böylece, KHK’nın kısmen iptalini isteyen üye sayısı ile iptal isteminin reddini savunan üye sayısı eşitlendi. Oylamada Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’ın oyu belirleyici oldu. Kılıç, KHK’nın iptali isteminin reddi yönünde oy kullandığından, CHP’nin iptal istemi reddedilmiş sayıldı. Oylamanın sonucunu belirleyen 65/1. maddenin iptali istemiyle de dava açılmıştı. Ancak, Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemenin iptali istemini henüz karara bağlamadı. İptal istemi karara bağlanmayan madde, KHK’nın iptali istemiyle ilgili davanın belirleyicisi oldu. KHK’nın iptali halinde, yetki kararnamesi dayanak alınarak çıkarılan bütün KHK’ların da iptali gerekecekti.

Bir siyasetçi gibi davrandı
Haşim Kılıç, bugüne kadar gerek yaptığı açıklamalar gerekse gösterdiği tavır nedeniyle AKP’ye destek vermekle suçlanmıştı. Kılıç, yaptığı bir çok konuşmada, hükümete destek verirken, muhalefeti de hedef tahtasına oturtmuştu. Haşim Kılıç, muhalefeti statükocu olmakla suçlamış ve “Değişime karşı çıkan, çağın nabzını tutamayan statükonun kibirli mensupları artık halkı ikna edememektedir” demişti. Kılıç, kendisini eleştiren muhalefete yönelik olarak şunları söylemişti: “Demokrasi, laiklik temelinde geçmişte yapılan yapay siyasi krizlerin yerine, gerçek sorunlara çözüm getirecek şekilde ihtiyaçlar yeniden düzenlenmelidir. Statükoyu olduğu gibi ayakta tutmaya çalışanları toplum gerektiği yere koymaktadır. Toplum tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar siyasallaşmış ve vesayet kurumlarının anlayabileceği ve denetleyebileceği basitlikten uzaklaşmıştır.” Kılıç, bir başka konuşmasında da, “Toplum, bugün daha çok özgürlük, demokrasi ve hukuk isteğiyle ortaya çıktı. Bunu karşılamayanlar, her zaman kaybetmeye mahkumdur. Daha çok demokrasi ve özgürlük taleplerine kulak vermek zorundayız” demişti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)