Kurban boyası 20 milyon TL’yi çöpe attırıyor

Türk deri sektörünün yüzde 80 dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Türkiye Deri Vakfı Başkanı Çandar, kurbanlık hayvanlara sürülen boyanın kurban derilerinden elde edilen 68 milyon TL’lik gelirin yüzde 30’unun çöpe atılmasına neden olduğunu ileri sürdü.

Sektör olarak hammadde açısından yüz de 80 yurtdışına bağlı olduklarını belirten Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Volkan Çandar, Kurban Bayramı öncesinden önemli açıklamalarda bulundu.

Kurbanlık hayvanlara sürülen boyaların derinin kalitesini düşürdüğünü hatta kullanılamaz hale getirdiğini söyleyen Çandar, “Kurban derilerinden her yıl yaklaşık 68 milyon TL gelir elde ediliyor. Ancak kurbanlık hayvanlara sürülen kimyasal boyalar nedeni ile bu deriler kullanılamaz hale geliyor ve deriden elde edilen gelirin yüzde 30’luk kısmı bu sayede çöpe gidiyor. Kısacası, ülke ekonomisine dönebilecek milyonlarda liralık değer, bilinçsizlik nedeni ile ziyan oluyor” dedi.

Her yıl kurban bayramında yaklaşık 600 bin büyükbaş, 2 milyona yakın da küçükbaş hayvanın kesildiğini söyleyen TÜRDEV Başkanı Volkan Çandar, “Kesilen kurbanların derisi, yanlış işlemlere tabi tutulduğu için çöpe gidiyor. Kurban derisinin korunması çok zordur. Yanlış kesim ve doğru şekilde tabaklayamamak, kurban derilerinin ziyan olmasına sebep oluyor. Derilere en büyük zararı, kurbanlıklara sürülen kimyasal boyalar veriyor. Bu boyayı çıkarmak için kullanılan işlemler ya deriyi kullanılmaz hale getiriyor ya da kalitesine büyük zarar veriyor” dedi.

Çin ve İtalya’ya ihracatımız artıyor

Türkiye’nin yaklaşık 80 ülkeye ihracat yaptığını söyleyen TÜRDEV Başkanı Volkan Çandar, “Yılın ilk 10 ayının verilerine baktığımızda Çin’e yaptığımız ihracatımızın yüzde 101, İtalya’ya yaptığımızın ise yüzde 45 büyüdüğünü görüyoruz. Çin hem uluslararası pazarda rakibimiz hem de ihracat yaptığımız bir ülke. Çin’de Türkiye’de üretilen deri ürünleri yüksek talep görüyor çünkü çok kaliteli” dedi.

Türk deri sektörünün en büyük pazarının Rusya olduğuna dikkat çeken Çandar, “Rusya’nın kuzu derisi ürünlerde Türkiye’ye uyguladığı gümrük vergisi, Rusya’ya yapılan ihracata darbe vurdu. Yılın ilk on ayının verileri geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5 azaldı. Bu yıl ilk on ayda Rusya’ya yapılan ihracatın 257 Milyon TL olduğunu göz önüne alırsak, yaşanan kaybın hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)