Meclis N.Ç kararını tartışıyor

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, 13 yaşındaki N.Ç'ye tecavüz davasında Yargıtay'ın verdiği kararın kabul edilebilir olmadığını belirterek, ''Toplumun vicdanının sesinin yükselmesi lazım'' dedi.

Beraberinde CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova ve Manisa Milletvekili Sakine Öz ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Toprak, Yargıtay'ın, 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasıyla ilgili verdiği kararı eleştirdi.

Toprak, kararın kabul edilebilir olmadığını belirterek, şöyle konuştu:
''13 yaşındaki bir kıza 26 kişi tecavüz etmiş; içinde devlet memurları, yüzbaşı, esnafı, muhtarı, korucusu, öğretmeni var. Hepsini anlayacak olsanız öğretmeni anlayamıyorsunuz. Davada, kız çocuğunun ne yaptığını bildiği belirtiliyor, ceza indirimine gidiliyor. Bunu Yargıtay da onaylıyor; kararında 'N.Ç. ahlaki kötülüğünün farkındaydı, olaya ruhsal yönden mukavemet etmeye de muktedirdir, olay kendi rızasıyla olmuştur' diyor. Bu hiçbir hukuk sisteminde kabul edilebilir değil. O zaman şunu yapalım; yetişkinlik için 18 yaş demeyelim, 13 yaşına indirelim.''

Bir hukuk sisteminin, 13 yaşındaki çocuğun ne yaptığının farkında olduğunu varsayamayacağını ifade eden Toprak, ''Bunlar 21. yüzyılda kabul edilebilecek şeyler değil. Bu ülke, 1920'lerde kadın erkek eşitliği için sadece İslam ülkelerine değil, Batı dünyasına da örnek olmuştur. Bu bir parti meselesi de değil, iktidarı suçlamak da mümkün değil. Bu kadın erkek herkesin meselesi. Ben tüm Türk erkeklerine çağrıda bulunmak istiyorum; bu tür konulara ilgi duyup bunları yazsınlar. Toplumun vicdanının sesinin yükselmesi lazım'' dedi.


''N.Ç üniversite okumak istiyor''

CHP'li Nazlıaka da konuya siyasi malzeme olarak yaklaşmadıklarını belirterek, 13 yaşındaki N.Ç'nin yaşadıklarının ''insanlık suçu'' olduğunu vurguladı. ''Bu olaya karşı Başbakan'ı da Bakan'ı da susmamaya, tepki koymaya davet ediyorum'' diyen Nazlıaka, yasalarda ''çocuk'' tanımının netleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

N.Ç'nin bugün 20 yaşında olduğunu, bir büyükşehirde dışarıdan liseyi bitirdiğini, bulduğu part-time işlerde çalışarak yaşamını sürdürdüğünü anlatan Nazlıaka, N.Ç'nin, hukuk ya da iletişim alanında üniversite okumak istediğini söyledi. Nazlıaka, N.Ç'nin üniversiteyi okuması için kendisine destek olacağını ifade ederek, toplumu da duyarlı olmaya çağırdı.


''Çocuk küçültülmüş yetişkin değil''

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ise ''N.Ç davası, toplumsal utanç duymamız gereken bir olaydır. Olayın vahametini artıran unsurlar vardır. 13 yaşındaki çocuğun rızası olduğunu söylemek, hukuk dışı bir yorumdur. Yargıtay kararı kesinleşmiştir. Ama olağanüstü yargı yolu olarak karar düzeltme yoluna gidilebilir'' dedi.

Türmen, davanın bu aşamadan sonra AİHM'e gidebileceğini hatırlatarak, ''AİHM açısından, adil yargılama yapılmadığı, Türkiye'nin taraf olduğu çocuk hakları sözleşmesinin hükümlerinin dikkate alınmadığı, devletin yükümlülüğünü yerine getirmediği açısından sorun olduğunu tespit edebilir. Çocuğun yüksek menfaati kavramı gözardı edilmiştir. Çünkü çocuk küçültülmüş yetişkin değildir. Çocuğun yargılanmasında gereken özen gösterilmemiştir'' görüşünü ifade etti.

Olayın takipçisi olacaklarını kaydeden Türmen, bütün cinsel suçlar konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.



''Bu bir insanlık suçudur'

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, TBMM'de düzenlendiği basın toplantısında, davanın başlangıcından itibaren nasıl sonuçlanacağının herkes tarafından bilindiğini öne sürdü.

''Bu bir insanlık suçudur'' diyen Tuncel, şöyle devam etti:
''9 yıldır iktidarda bulunan AKP de davanın nasıl sonuçlanacağını biliyordu. Dava, erkek egemen toplumun uygulamalarının bir resmidir aslında. Bu dava neden 8 yıl sürdü? Yerel mahkeme kararının ardından neden harekete geçilmedi? Cinsel istismarı koruyan anlayış devam ettiği sürece böyle kararlarla daha çok karşılaşırız. Bundan kendi adıma utanç duyuyorum.''

Tuncel, karara dayanak olduğu belirtilen Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinin değişmesi için kanun teklifi vereceklerini söyledi.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)