Meclis'te ters lale devri


Doğu ve Güneydoğu bölgesine özgü bir tür olan ters lale bu bahar Meclis’e hakim olacak. 19 bin tohum çiçeğe döndüğünde TBMM’ye doyum olmayacak!..
Bin ters, 18 bin normal lale
Meclİs’te bu yıl çok önemli bir ilke imza atılıyor. Doğu Güneydoğu Anadolu’da karlı dağların zirvelerinde yetişen endemik tür ’ters lale’ Ankara’ya getiriliyor. Bin ters ve 18 bin normal lale tohumu çimlendiğinde Meclis çiçek bahçesine dönecek.
Kum zambağı ve ahududu!
Ters lale tohumu ekimine bayramdan sonra başlanacak. AKP’li Salim Uslu’nun Mersin’de görüp beğendiği, yöreye özgü kum zambağı da Meclis’te yetiştirilecek. Ayrıca böğürtlen, kuşburnu, ahududu gibi bitkiler de Meclis’te yerini alacak.

Sonu kötü olmuştu!
Osmanlının ’zevk ve sefa’ dönemi olan Lale Devri 1718-1730 tarihlerini kapsar. Halkın büyük kısmı zor durumdayken yaşanan o hayat Patrona Halil isyanıyla son bulmuş; padişah III. Ahmet tahttan indirilmiş, Sadrazam Damat İbrahim Paşa idam edilmişti.

Bu bahar Meclis’te “ters lale” açacak
Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da karlı dağların zirvelerinde yetişen, endemik tür “ters lale” bu bahar Meclis’te açacak. TBMM Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ters lale ilk kez Meclis bahçelerinde boy gösterecek. Yetkililer ayrıca, 18 bin adet de normal lale tohumu satın alındığını, baharda Meclis’in yine lale bahçesine döneceğini ifade etti. Ters lale tohumlarının Kurban Bayramından sonra dikilmeye başlanacağını, tohumların Nisan-Mayıs aylarında çimlenmeye başlayacağını anlatan yetkililer, “Satın alınan bin ters lale tohumu çiçek açtığında insanların çok ilgisini çekeceğini düşünüyoruz. Bu çiçeği ilk kez görecek çok sayıda insan olacağını düşünüyoruz” dedi.

Uslu’dan “Kum Zambağı
TBMM İdare Amiri ve AKP Çorum Milletvekili Salim Uslu’nun, Mersin’de görerek beğendiği endemik tür Kum Zambağı’ndan seraya bir örnek getirdiğini anlatan yetkililer, bu çiçeğin de çoğaltılmasının planlandığını anlattı. Yetkililer, çiçeğin şu an çoğaltılma işlemi için uygun bir zamanda olmadığını, çalışmalara bahar aylarında başlanacağını söyledi. Endemik türlerin Meclis bahçesine, insanların topraklarının değerlerini daha iyi tanıması amacıyla dikildiğini belirten yetkililer, Meclis’in, Türkiye’de sınırlı alanlarda yetişen endemik bitki türlerine ev sahipliği yapmasını amaçladıklarını ifade etti. Aromatik bitki dikimine de ağırlık verileceğini belirten yetkililer, bahar aylarında böğürtlen, kuşburnu, ahududu gibi çalı formunda, meyvesi olan bitkilerin Meclis bahçelerinde yerini almasının planlandığını söyledi. Yetkililer, ” İstiyoruz ki insanlar bitkilerle temas etsin. Meyvesini yesin, kokusunu alsın. Bu nedenle bitki çeşitliliğini artırmaya çalışıyoruz “ diye konuştu. Yetkililer, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda endemik türün Meclis bahçesinde bir araya geldiğini belirtti.
LALE DEVRİ NEDİR?
Osmanlı İmparatorluğu tarihinde 1718 ile 1730 yılları arasındaki dönem Lale Devri diye tanımlanır. 12 yıllık bu dönem, III. Ahmed’in hükümdarlık yıllarının yarısını kaplamaktadır. Bu dönemin ”Lale Devri“ diye isimlendirilmesinin nedeni, saray ve köşk bahçelerinde lale ekilmesinin, bahçeleri çeşitli ve en nadir, en değerli lalelerle süslemenin yaygın bir alışkanlık halini almasıdır. Dışarıdan getirilen lale soğanlarının fiyatları o kadar yükselmiştir ki, ”mahbub“ diye tanımlanan türü 500 altına satılıyordu.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)