Mehmet Şimşek, Cezalar can yakacak dolaysız vergiler artacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, verginin tabana yayılması için yaptırımların artacağını ve harcama sorgusunun başlaması gerektiğini söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, verginin tabana yayılması için iki yöntem gündeme getirdi. Şimşek’e göre yaptırımlar arttırılmalı ve mükelleflerin gelir beyanı ile harcamalar arasındaki fark sorgulanabilir olmalı. Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda pazartesi akşamı 2012 yılı bütçesinin geneli üzerindeki görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Burada vergi sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Şimşek, Batı ülkelerini örnek verdi.
Şimşek; Batı’da vergi idaresinin harcamaları incelediğini ve beyan edilen gelir ile fark bulması halinde “Aradaki farkı açıklayın” dediğini belirterek, “Mükellefe, ’Siz 100 liralık harcama yaptığınız ama 10 liralık gelir beyanında bulundunuz. Farkı açıklayın’ diyebiliyor. Türkiye’de bu yapılamıyor. Türkiye’de idarenin bunu kanıtlaması gerekiyor. Batı’da vergi kaçırma, kamu düzenine karşı suçtur ve müeyyidesi ağırdır. Türkiye’de bunun müeyyideleri çok ağır değil. Bu iki konuyu düzenleyelim, bakın vergi nasıl tabana yayılıyor, nasıl dolaysız vergi artıyor” dedi.

KOBİ’lere müjde
Öte yandan Şimşek, yatırım malı tedarikini leasingle gerçekleştiren KOBİ’lere de müjde verdi. Yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin yüzde 1’e indirileceğini belirten Şimşek, çalışmaların yıl sonuna kadar bitirileceğini açıkladı.
Şimşek, mayınların temizlenmesi ile ilgili olarak ise hiçbir şekilde şu veya bu ülkeye verilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuoyundan tepki çeken açıklamaları konusuna da değindi.
Şimşek, “1999-2000’de niyet mektuplarında deprem vergilerinin, ÖTV’nin kalıcı nitelik anlamında uzatılacağını ifade etmişiz. Sayın Kemal Unakıtan, bunun için ‘Vatandaşı kandırmayacağız. Bu vergilerin amacı kamu finansman dengelerini düzeltmektir’ demiş. Hem güncelleme konusunda, hem deprem konusunda söylediklerim çok açık ve şeffaftı. Üstünü örtmedim. Bahane de bulmadım” dedi.
Bakan Şimşek, ÖTV artışları için “güncelleme” ifadesini kullanmış, deprem vergilerinin ise borç ödeme ve çeşitli giderler için kullanıldığını belirtmişti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)