Melih Aşık yazdı: "Atatürk geometrisi"

Okan Bayülgen TV 8’de olağanüstü güzel bir sohbet programı yaptı önceki akşam.. Konu Atatürk idi elbette… Sohbetin bir yerinde Atatürk’ün geometri kitabından söz edildi… Okan Bayülgen, Atatürk’ün bir geometri kitabı yazdığını, bugünkü geometri deyimlerini Atatürk’ün ürettiğini duymamış. Çok olağan. Bize de okul yıllarında bundan hiç söz edilmedi. Muhtemelen hocalar da bilmiyordu… Geometri kitaplarının bir köşesinde yazsa ya.. Yazmıyordu…
Evet Atatürk oturmuş Dolmabahçe’de 1937 yılında 44 sayfalık bir geometri kitabı yazmıştır… Fransızca kitaplar üzerinde de çalışarak Arapça geometri deyimlerini Türkçeleştirmiş… Türkçe terimleri bizzat üretmiş. Mesela bakın hangi yabancı sözcükleri nasıl Türkçeleştirmiş:
“kutur – çap, hattı munassıf – açıortay, kaim zaviyeli müselles – dikey üçgen, murabba – kare, satıh – yüzey, zâviye – açı, amûd – dikey, mustatîl – dikdörtgen, muhammes – beşgen…”
Bugün kullanılan “boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarp, bölü, eşit, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı” gibi terimler Atatürk tarafından türetilmiştir. Her tanım, ilgili kavramı açık biçimde anlatır.
Bir ara “Sinüs” gibi bazı sözcüklerin Türkçesi için Ulus gazetesinde yarışma da açılmış… Halkın ilgisi çekilmiş.
Cumhuriyet dönemine ilişkin bu tür soylu çabalar nedense hep unutulur ya da unutturulur…
AKP’li vekil Salim Uslu, Kamer Genç’i Meclis kürsüsünden iterek uzaklaştırmaya çalışmış.
Genç’i iten o el yarın “özgürlükçü anayasa” için kalkacak el oluyor aynı zamanda…
Haldun Ertem
CHP’li Süleyman Çelebi,
“AKP yoksulu korumasız bırakıyor” demiş.
AKP’yi korumasız bırakmayan yoksula müstahaktır!
Fahrettin Fidan
Yaşar Kemal

OdaTV’nin dikkatini Yaşar Kemal’in son zamanlardaki suskunluğu çekmiş…
Dünyaca ünlü yazarımız geçmişte anti demokrat uygulamalara karşı ses verirdi… Görüş açıklardı.. Adaletsizliklere karşı öfkesini, tepkisini dile getirirdi… Şimdi neden suskun?
OdaTV diyor ki:
“Sakın kimse ‘Artık yaşlandı’ bahanesini öne sürmesin… Bakın, Stephane Hessel’e… 94 yaşındaki Hessel yazdığı ‘Öfkelenin’ adlı kitapçıkla Batı’daki eylemlerin fikir babalığını yapıyor. Sadece Fransa’daki satışı 2 milyonu aşan ve 25 dile çevrilen ‘Öfkelenin’ tüm dünyadaki adaletsizliklere karşı çıkanların manifestosu haline geldi…”
Orman Meclisi mi?
Kamer Genç’e Meclis kürsüsünde uygulanan fiziki şiddet çok ciddi bir olay… Oturumu yöneten Başkan Vekili Sadık Yakut, Kamer Genç konuşmasını kesmeyince oturuma ara verebilirdi. Bunu yapmak yerine Meclis İdare Amiri’ni göreve çağırması, Salim Uslu’nun da Kamer Genç’e saldırarak onu itmesi orman meclisine yakışır ama millet meclisine yakışmıyor. Üstelik Salim Uslu’ya kınama cezası verilmesini de AKP grubu önleyerek şiddeti onaylıyor…
Bir süredir Meclis’i dışlama eğilimi gösteren AKP’nin izlediği yolun anlaşılması için William Shirer’ın “Nazi İmparatorluğu” kitabının okunmasını salık veririz… Niyetler benzeşiyor…
Orda uygarlık var
Japonya’da 11 Mart depremi sırasında görevde olan Başbakan Naoto Kan, hükümetinin deprem sonrası çalışmalarındaki başarısızlığı nedeniyle istifa etmişti.
Yeni hükümetin Sanayi ve Ticaret Bakanı Yoshio Hachiro depremle ilgili olarak yaptığı yakışıksız bir şaka nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kaldı.
Muhalefet böyle bir şahsı bakan yaptığı için başbakanı eleştirdi.
Yeni Başbakan Yoshihiko Noda bu olay nedeniyle halktan özür diledi.
Onur Öymen diyor ki:
“Erciş depreminden sonra halka bölgede bir daha deprem olmayacağı yolunda yanıltıcı bilgi veren, deprem çadırlarında yersiz şakalar yapan bakanlar istifa etti mi? Başbakan halktan özür diledi mi? Muhalefet ilgili bakanlar hakkında gensoru önergesi verdi mi? Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak kolay olmuyor…”
‘Kumdan Cumhuriyet’
Malum gazete Van’da Bayram Otel’in yıkılmasını başlıkta şöyle yorumlamış: “Kumdan Cumhuriyet”
Alt başlıkta şöyle diyor:
“Bakan Bayraktar ‘Van deprem için en güvenli ildir’ dedi ve kumdan cumhuriyet Van’da ikinci kez yıkıldı”
Nasıl yani? Oteli Cumhuriyet mi yaptı?
Bakan Bayraktar’ı oraya cumhuriyet mi getirdi?
Başyazar Ahmet Bey’in yüksek övgülerine mazhar olan siyasi lider yapmadı mı o atamayı?
Cumhuriyet düşmanlığı da bir parça izan ve idrak istiyor…

Melih Aşık
Milliyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)