Milli Savunma Bakanı Yılmaz, “Benden duymadığınıza inanmayın”

Yılmaz: Bedelli çalışması bayramdan sonra başlayacak
“Benden duymadığınıza inanmayın” diyen Milli Savunma Bakanı Yılmaz, 35 yaş sınırının belirlenmesi durumunda 200 bin kişinin bedelli uyugulamasından yararlanma hakkına sahip olacağını belirtti

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, dün Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında verilen arada, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili soru üzerine, önce yanındaki Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı’nı işaret ederek, “Arkadaşlar çalışmayı yapıyorlar” dedi. Yılmaz, daha sonra “Yeni başlayan bir çalışma mı?” sorusu üzerine de, “Bayramdan sonra başlayacağız” diye konuştu. Çalışmanın ne zaman biteceği konusunda zaman veremeyeceğini dile getiren Yılmaz, “Çalışma bittiğinde sayın Başbakanımıza arz edeceğiz ve açıklamayı yapacak” dedi.
Yılmaz, bedelli askerlikte 35 yaş sınırı konulacağına ilişkin bir soru üzerine, “Bununla ilgili kimin açıklaması lazım? Benim değil mi? Benden duyarsanız inanın, benden duymazsanız inanmayın. Çalışma önce benim elime gelecek, benden sonra da Başbakanımıza gidecek. Özü bu” diye konuştu.

3 kez düzenlendi
Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da, milletvekillerinin soruları üzerine, bedelli askerlikle ilgili bilgi verdi.
Geçmişte 1987, 1992 ve 1999 yıllarında üç kez bedelli askerlikle ilgili düzenleme yapıldığını dile getiren Yılmaz, 1987’de 198 bin olan hak sahibinden sadece 18 bin kişinin bedelli askerlik uygulamasından yararlandığını ifade etti.
Yılmaz, 1992’de hak eden 243 bin kişiden 35 bin kişinin, 1999’da da hak eden 344 bin kişiden 72 bin kişinin bedelli askerlik uygulamasından yararlandığını söyledi. Yılmaz, bedelli uygulamasında şu anda yaş sınırı konusunda bir belirlemede bulunmadıklarını belirterek, 35 yaşın baz alınması halinde bu yaşın üstünde bundan 200 bin kişinin yararlanma hakkının olacağını kaydetti.
Yılmaz, geçmişteki uygulamalara ilişkin verilerin hak eden çoğunluğun bedelli uygulamasından yararlanmadığını gösterdiğini belirtti. Kendisine bir ön çalışma sunulduğunu ifade eden Yılmaz, “Zaten şu ana kadar bir çok çalışmalar var. Önümüze de bir çalışma getirdiler. Ancak, çalışma yapılacak. Silahlı Kuvvetlerimizin de ihtiyacını dikkate alarak bir çalışmayı getirecekler, ondan sonra bunu Bakanlar Kurulu’na getireceğiz” diye konuştu. Yılmaz, çalışmanın ne zaman biteceği konusunda ise bir zaman vermedi.

Elitaş: Destekleriz
Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, bedelli askerlik konusunda hükümetten gelecek tasarıyı destekleyeceklerini bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı’nın 3 alternatif üzerinde durduğunu anlatan Elitaş şöyle dedi: “Siyasi irade en son şeklini verecek, kanaatini oluşturacak ve milletimizi rahatsız etmeyen, bedelli askerlik, kısa dönem askerlik bekleyen veya askerlikte bakaya kalmış kişilerin problemlerini çözecek bir değerlendirmeyi yapacaktır diye tahmin ediyorum.”

Milliyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)