NATO sivilleri katletti

Libya’da 9658 sortinin yapıldığı İttifak operasyonunun çapının büyüklüğü sivil ölümlerini önlemenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Hava saldırılarında ölen sivillerin sayısı, binlerle ifade ediliyor.
NATO’nun yedi aylık Libya operasyonu sona ererken, Kaddafi yanlısı güçler, isyancılar ve siviller dâhil olmak üzere öldürülenlerin sayısı 30 bin kadar veriliyor. Kimse, en azından şimdilik, savaşın ne kadar insan yaşamına mal olduğunu bilmiyor. BM, Libya’daki NATO operasyonun amacını sivillerin korunması olarak belirlemişti. Oysa, ABD öncülüğündeki Hıristiyan koalisyonun silahlı gücüne dönüşen ve Libya’da Genişletilmiş Orta Doğu Projesi’nin uygulanabilmesi için hava saldırıları düzenleyen NATO’ya ait savaş uçaklarının binlerce sivili katlettiği biliniyor. İnsansız uçaklar ve helikopterler ile uçaklara yerleştirilmiş toplar, sivil katili olarak tanımlanıyor. İngiliz ordusuna ait Apache saldırı helikopterleri 30 milimetrelik toplar kullandı. Afganistan’da da kullanılan bu helikopterler daha önce sivil kayıplarına neden olmuştu. Başkent Trablus’ta vurulan bir binada bazı siviller ölmüş bir NATO sözcüsü bir hata meydana geldiğini ve silahların hedeflenen noktayı vurmadığını söylemişti. Uzmanlar, Libya’da sivillerin ölümüyle sonuçlanan birçok olay yaşandığını dile getiriyor.

Barbarlık suçlaması
NATO’nun bir binaya düzenlenen saldırıda iki çocuk ve annelerinin öldüğü bildirilmişti. Muammer Kaddafi bunun üzerine NATO’yu barbarlıkla ve katliamla suçlamaya başladı. Libya sağlık bakanlığı Temmuz ayı ortasında yaptığı açıklamada hava saldırılarında 1108 sivilin öldüğünü ve 4500 sivilin de yaralandığını duyurdu. NATO bünyesindeki hiç kimse, operasyonun sivil kayıplarına yol açmadığını savunamaz. 9658 sortinin yapıldığı NATO operasyonunun çapının büyüklüğü sivil ölümlerini önlemenin ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)