OECD'nin son raporu

OECD: '2012'de Türkiye ekonomisi yüzde 3 büyüyecek'

Merkezi Paris'te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD tarafından yayınlanan raporda, Avro bölgesi borç krizinin bütün dünyayı tehdit ettiği bildirildi.

OECD'nin son raporunda, bütün siyasetçilerin, avro bölgesi borç krizinin dünyayı etkilemesine karşı hazırlıklı olmaları uyarısı yapıldı.

Raporda, Yunanistan'la başlayan ve İtalya'ya uzanan Avro bölgesi borç krizinin, 'geniş bir hızla yayılabileceği ve büyük zararlarla sonuçlanabileceği' bildirildi.

OECD raporda, Avrupa Merkez Bankası'nın krizin giderilmesinde daha aktif rol alması ve avro kurtarma fonunun güçlendirilmesi istendi. Küresel ekonomik büyümenin 2012 yılında da yavaşlamaya devam edeceği hatırlatılan raporda, 2012 için yüzde 3,4 oranda ekonomik büyüme öngörüldü.

Raporda, Almanya, Fransa ve İtalya gibi üç önemli AB ülkesinin gelecek yıl 'hafif bir resesyona' gireceği tahmini yapılırken, Avro bölesi için sadece yüzde 0,2 oranında ekonomik büyüme tahmini yapıldı. OECD mayıs ayında Avro bölgesi içinde yüzde 2 oranında ekonomik büyüme tahmini yapmıştı.

Raporda, ABD için de 2012 yılındaki ekonomik büyüme oranı tahmini yüzde 3,1'den, yüzde 2'ye revize edildi.

TÜRKİYE

Raporda, 2012'de Türkiye için yüzde 3 oranında ekonomik büyüme öngörüldü.

Raporda, özel tüketim ve yatırımlarla 2011 yılında gerçekleşen ekonomik büyümenin, 2012'de kredilerin dizginlenmesi politikaları ve küresel ekonomik koşulların kötüleşmesiyle bir önceki yıl kadar olamayacağı ifade edildi.

Raporda, bununla birlikte, 2013 yılında dış gelişmelerin iyileşmesiyle, tekrar ekonomik büyümenin toparlanacağı bildirdi.

OECD raporunda, '2011'de kur oranlarındaki oynamanın, 2012'de cari açığın düşmesine ve iç ve dış talebinin adım adım dengeli bir hale gelmesine yardımcı olacağı' yorumu yapıldı.

OECD raporunda, diğer tarafta bu durumun halihazırda yüksek olan enflasyonun üzerinde baskı olacağı kaydedildi.

Fitch, ABD'yi negatife aldı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin "AAA" olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu teyit etti, ancak kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Kuruluş yaptığı açıklamada, ülkenin kredi notlarının teyit edilmesinde hala güçlü olan kredi ve ekonomik temel göstergelerin etkili olduğunu vurguladı.

Kredi notlarının görünümünün "negatif" olarak revize edilmesine gerekçe olarak, ABD’de "Süper Komite"nin bütçe açığının azaltılması konusunda anlaşmaya varamamasını ve ülkenin kamu finansmanını sürdürülebilir bir yola oturtmak konusunda gerekli mali tedbirleri zamanında alabileceğine ilişkin güvenin azalmasını gösterdi.

Fitch ayrıca, ABD’nin ülke tavanı notunu "AAA" ve yabancı para cinsinden kısa vadeli notunu "F1 " olarak teyit ederken, ülkenin uzun vadeli kredi notunun iki yıl içinde düşürülme ihtimalinin yüzde 50’in biraz üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Kuruluş, Ağustos ayında ABD’nin "AAA" olan uzun vadeli kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise "durağan" olarak belirlemişti.

Diğer bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) ise 5 Ağustos’ta ABD’nin "AAA" olan uzun vadeli kredi notunu tarihinde ilk kez düşürerek "AA "ya çekmiş, kredi not görünümünü ise "negatif" olarak belirlemişti.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)