Öymen, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan ayağına gitti

CHP’li Onur Öymen Abdullah Gül’ün İngiltere Başbakanı Cameron’u makamında ziyaret etmesine tepki gösterdi
Öymen: İtibar açısından bir cumhurbaşkanı kendisinden düşük rütbeli kişilerinmakamına gitmez...
Eleştirilerini, “Cumhurbaşkanı nerede ikamet ediyor ise Başbakan gelip onu ziyaret eder” diyerek sürdüren Öymen, Gül’ün İngiltere için söylediği “ezelden ebede dostluk” ifadesi için şu değerlendirmeyi yaptı: Lloyd George’un Türkiye hakkındaki konuşmalarını duymamış. Yunanları Anadolu işgalinde en çok destekleyen İngilizlerdi...
Katedralde saygı duruşu!
Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Westminster Katedrali’ni ziyaret ederek meçhul asker anıtına çelenk bıraktı. Katedralin Başpiskoposu John Hall, Gül çiftine ziyaretleri sırasında eşlik etti. Gül, katedralden ayrılmadan önce şeref defterini de imzaladı.

Cumhurbaşkanı Gül Cameron’un ayağına gitti
Eski CHP Milletvekili Öymen, Gül’ün İngiliz Başbakan’ın ayağına gitmesine sert tepki
gösterdi: Kendisinden düşük rütbeli kişilerin makamına gitmesi itibar kaybettirir
Haber: Bilun Çelik
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İngiltere ziyareti sırasında Başbakan David Cameron’u ayağına giderek makamında ziyaret etmesi tepki çekti. Emekli Büyükelçi ve eski CHP Milletvekili Onur Öymen, ziyaret hakkında gözden kaçan en önemli konulardan birisinin Cumhurbaşkanı’nın İngiltere Başbakanı David Cameron’u makamında ziyaret etmek olduğunu söyleyerek, “İtibar açısından Cumhurbaşkanı kendisinden düşük rütbeli birisinin makamına gitmez” dedi. Öymen, Cumhurbaşkanı’nın İngiltere ziyaretinde esas dikkat edilmesi gereken hususun, Gül’ün İngiltere Başbakanı David Cameron’u makamında ziyaret etmesi olduğunu belirterek şöyle dedi: “Bu usul değildir. İtibar açısından Cumhurbaşkanı kendisinden daha düşük rütbeli birisinin makamına gitmez. Cumhurbaşkanı nerede ikamet ediyor ise, Başbakan gelip onu ziyaret eder. Protokol hep böyle olmuştur.”

Tek taraflı dostluk olmaz
Gül’ün ziyaret sırasında söylediği, “İngiltere, ezelden ebede dostumuz” açıklamasına da tepkisini dile getiren Öymen, “ezelden ebede” cümlesinin kullanılmasının mübalağalı bir açıklama olduğunu ifade etti. Öymen şunları kaydetti: “Çünkü Lloyd George’nin Türkiye hakkındaki konuşmalarını duysaydı öyle bir şey olmadığını görürdü. 1856’da İngiltere Başbakanı Lord Palmerston, ‘İngiltere’nin ezeli ve ebedi dostları yoktur, değişmez menfaatleri vardır’ diyor. Tek taraflı dostluk olmaz.” İngilizlerin de “Türkler bizim ezeli dostumuzdur” şeklinde bir açıklamada bulunmadığının altını çizen Öymen, “Lord Palmerston’un ‘Bizim ezeli ve ebedi dostlarımız, düşmanlarımız yoktur, dostlarımız ve düşmanlarımız zaman içerisinde değişir, değişmeyen menfaatlerimizdir’ sözünü birisi Sayın Gül’e söylememiş mi?” dedi.

“Şam, dönüşü olmayan yolda”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Siyasi ve diplomatik yatırımlarımızın olduğu komşumuz Suriye’nin son yıllarda bölgedeki gelişmeleri doğru analiz edememesini üzüntüyle ifade ediyorum” dedi. İngiltere’ye yaptığı resmi ziyaret çerçevesi’nde Wilton Park’ta “Ortadoğu’da tarihi değişim ve bunun küresel siyasete etkisi” konulu bir konuşma yapa Gül, Suriye halkından gelen taleplere kayıtsız kalamayacaklarını kaydetti. Suriye rejimine demokratik değişim konusunda ikna etmeye çalıştıklarını söyleyen Gül, buna karşın rejimin kendi halkına baskı ve şiddet uygulamaya devam ettiğini belirtti. Gül, “Şiddet şiddeti besler. Ne yazık ki şimdi, Suriye dönüşü olmayan bir noktaya gelmiştir. Suriye’nin kaderi aynı zamanda tüm bölge için önemli” dedi. Türkiye’nin bölgedeki demokratik değişime verdiği desteğe dikkati çeken Gül, demokrasinin güvenlik ve istikrar için temel garantör olduğunu ve “bölgede refaha yol açacak gerçek bir barış havası görmek istediklerini” söyledi.

Katedrali ziyaret etti
Öte yandan, dün de İngiltere ziyaretini sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, tarihi Westminster Katedrali’ni ziyaret ederek meçhul asker anıtına çelenk bıraktı. Katedralin Başpiskoposu John Hall, Gül çiftine ziyaretleri sırasında eşlik etti. Gül, meçhul asker anıtına çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulundu. Daha sonra katedrali gezerek yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı, katedralden ayrılmadan önce şeref defterini de imzaladı.

İngilizlerin güvenini kazandı

Araştırmacı, yazar Aytunç Altındal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşinin Kraliçe 2. Elizabeth’in özel davetlisi olduğu için yapılan törenlerin normal olduğunu belirtti. Altındal şunları söyledi: “Bunlar adettendir. Adet öyledir. Öyle davet ediliyorsa onu baştan söylüyorlar. Şu şekilde törenler yapılacak diye. İstanbul’da Kraliçe tarafından Gül’e takılan nişan ilk defa takılmış oldu. Bir nişan Kraliçe’nin huzurunda takılırsa yeni olur. Kraliçe, size bir nişan verebilir. Onun resmiyet kazanması Kraliçe’nin davetinde, huzurunda takılması izni verilmesine bağlı. Yani Kraliçe bir davet verecek ve o davette ‘O nişanı takabilir miyim?’ diye önceden soruluyor. Onu ‘Takın’ derse ondan sonra nişan sahibi oluyorsunuz. ‘Onu takabilirsiniz’ diyorlar. Yoksa bir nişan armağan edilebilir. ‘Tak’ deyince artık kabul edildin demektir. Grand Order’a (Knight Grand Cross ofthe Order of the Bath) yani Şövalye Büyük Tarikatı’na girdin anlamındadır.”

Hak kazanmış
Altındal şöyle devam etti: Bu nişan 8 köşeli malta haçıdır. Tapınak şövalyelerinin haçı o. Birinin içi kırmızı, birinin içi boştur, beyaz gibidir. Tapınak şövalyelerinin taktığı haçın içi kırmızıdır. Bu takılanın içi beyazdır. Malta şövalyelerinin taktığı, Malta ve Tapınak şövalyeleri geleneğinden gelen haç. Artık Tapınak Şövalyeleri o isim altında değiller ‘Grand Order’ ismi altındalar. Böylesi davetler çok özeldir. Herkes için değil. O özel davetli olmaya hak kazandığınız zaman şu veya bu nedenle yapılan tören budur. Gül, hak kazanmış. İngilizlerin en güvendiği insan. Bunu da söylüyorlar zaten ‘Biz İngiliz politikasını birlikte uygulayacağız’ diyorlar. Şunu da söylemek istiyorum. Orta Doğu’nun düzenlenmesi ve özellikle de Suriye’nin geleceği bu tür toplantılarda belirleniyor.

Suriye’de Türk kanı akıtılmak isteniyor
Gül’ün “Suriye üzerinden PKK saldırısı olursa müdahale ederiz” sözleri muhalefetin tepkisini çekti
Cöumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İngiltere gezisinde dile getirdiği “Suriye üzerinden PKK saldırısı olursa müdahale ederiz” sözlerine muhalefet milletvekilleri sert tepki gösterdi. CHP Mersin Milletvekilli İsa Gök, bütün terör saldırılarının Irak’ın kuzeyinden yapıldığını ancak 10 yıldır iktidarda olan AKP’nin bu bölgeye girmediğini söyledi. Gök, şunları kaydetti: “Amerika, Afganistan, Irak, Libya gibi ülkelerde yaşananlardan sonra kendi askeri ile bir cephe açmak istemiyor. Burada yapılmak istenen ortalığı kızıştırarak kamuoyu yaratıp, Türk askerini Suriye’ye sokmak, kanını akıtmak. Bu arada Suriye’de Nusayri olan yönetimi devirme mücadelesinde bizim Hatay, Adana, Mersin gibi kentlerimizi karıştırmak Alevi-Sünni kavgası çıkartmak. Plan bu kadar açıkken bu ülkenin hükümeti ya da Cumhurbaşkanı nasıl olur da böyle planlara alet olur. Bunlarda hiç mi Allah korkusu yok, vatan sevgisi yok, bayrak aşkı yok. Plan bu kadar açıkken, bu Anadolu toprağının ekmeğini yiyen, suyunu içen insan nasıl böyle bir ihanet politikasının aracı haline gelir.” İsa Gök, 24 şehit verilen saldırı sonrasında bile Türkiye’nin Amerika tarafından konulan yasak nedeniyle Irak’ın kuzeyine giremediğini ifade etti.

Gafletten uyansınlar
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da, “Suriye’ye Türkiye’nin müdahale etmesini isteyen bir Amerika Birleşik Devletleri var. Türkiye Amerika ile işbirliği halinde zemin çalışması yapıyor” diyerek şunları söyledi: “Bayrak yaktırarak, Türkiye’deki milliyetçileri Suriye üzerinde menfi düşünme aşamasına getirmeye çalıştılar. Daha sonra hacıların geldiği arabayı taratarak ABD ve buna Türkiye’nin dahil olduğunu düşünüyorum birtakım provokatif eylemler yaparak Türkiye’deki mütedeyyin insanların Suriye’ye bakışını menfi noktaya çektiler. Bence şimdi sırada bir Atatürk büstünün kırılması, atılması gibi bir eylem olabilir. Orada da ulusalcıları Suriye konusunda ikna etme çabaları olabilir. Bundan sonraki eylemlerden bir tanesi Türkiye’nin müdahalesini haklı çıkarabilecek Suriye’den bir PKK saldırısı olabilir.” Yıllardır Türkiye’ye yönelik terör faaliyetleri olmasına rağmen Amerika müsaade etmiyor diye Irak’ın kuzeyine operasyon yapılamadığını da hatırlatan Türkkan, “Suriye’ye saldırıyı haklı çıkaracak bir neden oluşturuluyor. Umarım iktidar bu gafletten bir an önce uyanır ve Türkiye’yi böyle bir maceraya atmaz” dedi. Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamasını AKP hükümetinin zaman zaman kamuoyunun gerilimini azaltmak için yaptığı söylemlerden biri olarak değerlendiren TÜRKSAM Genel Başkan Yardımcısı Celalettin Yavuz ise, “PKK Suriye üzerinden Türkiye’ye girerse ne diyeceksiniz. Neden senin sınırından girdi önleyemedin mi diyeceksiniz” dedi.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)