Özel Paşa’dan, “Aynı kaderi paylaştık, silah arkadaşlarımız”

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel bedelli askerlikten; terörle mücadeleye gündemdeki konuları değrelendirdi.
Kader arkadaşlarımız
Hasdal’a yaptıkları ziyaret için “Aynı kaderi paylaştık, silah arkadaşlarımız” ifadesini kullanan Org. Özel, YAŞ’taki istifalar konusunda ise “Duygusallıktan uzak, önyargısız değerlendirme yapılmasının daha faziletli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kritik konular
- Öcalan’a ev hapsi: Hayretle karşılıyorum... Vicdan kabul etmez. Suç cezasız kalmamalı
- Bedelli askerlik: Parlamenter sistemde, karar mercii yürütme ve yasama organıdır.
- Terörle mücadele: Başarısız olduğumuz doğru değil. Bu uzun soluklu bir mücadele

Org. Özel: Suç cezasız kalmamalı
Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Abdullah Öcalan’a yönelik ev hapsi taleplerine tepki göstererek, “Bu talepleri hayretle karşılıyorum. Türk kamuoyu ve vicdanlar bunu kabul etmez” dedi. Org. Özel, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın bedelli askerlikten, Öcalan’a ev hapsi taleplerine kadar pek çok konuya yönelik sorularını yazılı olarak yanıtladı. Org. Özel, “Terörle mücadelede başarıya ulaşılmadığı görüşüne katılmıyorum. Uzun soluklı bir mücadeledir. Sonuç almak için iç ve dış kaynaklar kurutulmalıdır” dedi.
Genelkurmay Başkanı bedelli askerlikle ilgili olarak da şunları söyledi: “Geçen yıl bedelli askerlik uygulaması ’Askerlik Sisteminin Yeniden Değerlendirilmesi’çalışması içinde ele alınmış ve çalışma sonuçları Genelkurmay Başkanlığının resmi görüşü olarak Ekim 2010’da Sayın Başbakan’a sunulmuştur. Ancak, konu seçim öncesinde gündeme gelmemiş, genel seçimden sonra ülkenin önemli gündem maddelerinin ön sıralarında yer almıştır. Bu durum üzerine eski çalışmadan da büyük ölçüde istifade ederek ve hassasiyetlerimizi tekrarlayarak, kurumsal görüşümüzü ilgili makamlarla paylaştım.
Bilindiği üzere, demokratik parlamenter sistemde, karar mercii yürütme ve yasama organıdır. 22 Kasım 2011 tarihinde Sayın Başbakan tarafından bedelli askerlik uygulamasının esasları kamuoyuna açıklanmıştır.”

Bilgimiz yok
PKK’lı Murat Karayılan’ın İran’da yakalandığı iddiasına “Bu konuda TSK’da herhangi bir mevcut bilgi yoktur” yanıtını veren Org. Özel, “Öcalan’a ev hapsi” talebine yönelik soruya da şu yanıtı verdi: “Suçun cezasız kalması, hafifletilmesi ve değiştirilmesi söz konusu olmamalıdır. Vatandaşlarımızın devlete olan güveni zedelenir. Bu talepleri hayretle karşılıyorum. Türk kamuoyu ve vicdanlar bunu kabul etmez.”
Org. Özel, Hasdal’a yaptığı ziyaretle ilgili olarak da, “Tutuklu TSK personeli aynı ortak kaderi paylaştığmız silah arkadaşlarımdır. Ziyaretimin amacı insanidir. Ziyaretimize başka anlamlar yüklemek yanlıştır. TSK hukukun üstünlüğüne her zaman önem vermektedir, bu safhada başka bir değerlendirme yapmayı uygun bulmuyorum” açıklamasında bulundu. Org. Özel YAŞ’taki istifalara yönelik bir soruya da “Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. İsteyen istediği şekilde değerlendirme yapabilir. Ancak bu değerlendirmelerin, duygusallıktan uzak, önyargısız, kişileri yakından tanıyarak ve mesleki hiyerarşi dikkate alınarak objektif bir şekilde yapılmasının faziletli bir davranış olduğunu düşünüyorum” yanıtını verdi.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)