Papaz, cumhuriyet değerlerine saldırdı

Sözde ekümenikliğinin 20. yılını, nazire yapar gibi Ata’nın köşkünde kutlayan Rum papazı tepkilere neden oldu. MHP’li Semih Yalçın: Bartholomeos’un bu davranışı cumhuriyetin değerleriyle dalga geçmektir!
CHP’li Şahin Mengü ise olayın vahim olduğunu ve protesto edilmesi gerektiğini belirterek “Kendisi Eyüp Kaymakamlığı’na bağlı bir memur iken, devlet başkanı muamelesi görüyor” ifadelerini kullandı.

Papaz, cumhuriyetin değerleriyle dalga geçiyor
Haber : Halime Öztürk
Patrik seçilişinin 20. yıldönümünü Florya’da bulunan Atatürk Köşkü’ndeki TBMM tesislerinde kutlayan Fener Rum papazı Bartholomeos’a MHP ve CHP’lilerden tepki geldi. Muhalefet milletvekilleri iktidarın Lozan’ın dışında statü tanıdığı Fener papazının cumhuriyete meydan okuduğunu söyledi. MHP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Edip Semih Yalçın, Bartholomeos’un davranışının Cumhuriyet’in değerleri ile dalga geçmek olduğunu ifade etti. Yalçın, azınlık vakıflarının mallarına devlet tarafından el konulması hakkı tanıyan Yargıtay kararının dönemin şartlarına göre alındığını söyledi. Türkiye’de ve eski Osmanlı topraklarında azınlık haklarının Lozan Antlaşması’yla mütekabiliyet yani karşılıklılık ilkesi çerçevesinde düzenlendiğini belirten Yalçın, AB üyesi olan Yunanistan’da yaşayan Türklerin kendi müftülerini seçme hakkının bile olmadığını ifade etti.

Zaafların takipçisi
Yalçın, azınlık vakıflarına ait taşınmazların iadesinin, bazı çevrelerin yorumladığı gibi bir jest olmadığına işaret ederek, “Aksine, AB’nin dayatmalarının ve vesayetçi politikalarının kabulüdür. Üstelik AKP iktidarı bunu büyük devlet politikası zannetmektedir. İktidar partisi, büyük devlet politikasıyla vesayet altında yaşamayı birbirine karıştırmaktadır. AKP hükümetinin siyasî zaaflarının kaynağı bellidir. İktidar, Osmanlı dönemine nazire yaparcasına zamansız geri verdiği bu haklarla Osmanlı gücünün değil, zaaflarının takipçisi olduğunu göstermiştir. Siyasî iktidar, 19. yüzyıl Osmanlı döneminin hastalık ve zaaflarıyla maluldür” dedi. AB’nin, alacağı kararlarla demokratikleşme makyajı altında Türkiye’yi daha fazla açılıma, daha fazla toplumsal estetik ameliyata zorlayacağını kaydeden Yalçın, AB’nin amacının hoyrat emperyalizmin ağababalarına rağmen bağımsızlığı seçen cumhuriyetin namusunu adım adım payimal etmek olduğunu kaydetti.
Yalçın, “Azınlık vakıfları meselesinin daha geniş boyutu olan bütün Balkanlar coğrafyasındaki ata yadigârı vakıf eserlerin hazin durumu ise apayrı bir üzüntü kaynağıdır. Ne yazık ki bazı çevreler, Yargıtay’ın azınlık vakıflarıyla ilgili 37 yıllık kararının hükümet tarafından kaldırılmasını, çok olumlu ve devrim niteliğinde bir karar zannederek çılgınca alkışlamaktadır. Oysa gerçek şudur: Filistin’e yönelik dış politika mesaisinin onda birini dahi Balkanlardaki Türk ve Müslüman varlığına ayırmayan AKP iktidarı, milletsiz, milliyetsiz, ilkesiz ve omurgasız bir yönetim anlayışına sahip olduğunu bir kez daha ispat etmiştir” şeklinde konuştu.

Vahim bir olay
Eski CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü ise “Bartholomeos’a Lozan anlaşması dışında bir statü tanındığın belirterek, “Kendisi bizim Eyüp Kaymakamlığımıza bağlı sıradan bir devlet memurudur. Devlet başkanı muamelesi yapılıyor. Yemeğin Atatürk’ün yazlık köşk olarak kullandığı yerde verilmesi çok vahim bir olaydır. Bartholomeos gider başka bir yerde de yemek yer. Buna kimse bir şey diyemez ama bunu Atatürk’ün köşkünde yapıyorsa bu (biz Lozan’ı tanımıyoruz) demektir. Bunun protesto edilmesi gerekir” diye konuştu.
Yalçın: İktidar, zamansız geri verdiği bu haklarla Osmanlı gücünün değil, zaaflarının takipçisi olduğunu göstermiştir Mengü: Bartholomeos, Eyüp Kaymakamlığımıza bağlı sıradan bir devlet memurudur.

Mutabakat’ı yok sayıyor
Eski CHP milletvekili Onur Öymen, geçtiğimiz ay Fener kilisesinin Türk iç politikasıyla ilgili görüşlerini ABD elçisiyle paylaşmasının ortaya çıkmasının ardından patriğin Lozan’ı ihlal ettiğini açıklamıştı. Lozan’da Türkiye’de patrikhanenin yurt dışına çıkarılmasının istendiğini vurgulayan Öymen, “Sonunda İsmet Paşa, İngiliz Dışişleri Bakanı’nın patrikhanenin dünya işlerine karışmayacağı yolundaki sözlerini senet saydığını belirterek patrikhanenin İstanbul’da kalmasına razı olmuştu” ifadesini kullanmıştı. Öymen, “Patriğin şimdi iç politikaya karışması Lozan’daki mutabakata açıkça aykırıdır. Hükümetin, muhalefetin, basının buna ne tepki göstereceğini göreceğiz” demişti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)