Pentagon, Türkiye'ye 3 saldırı helikopteri satacak



Washington Post gazetesi, Pentagon'un, Tükiye'ye üç saldırı helikopteri satmayı kabul ettiği ve Kongre'yi Predator veya Reaper adlı insansız hava aracının sağlanmasına yeşil ışık yakması için ikna etmeye çalıştığı belirtti.

Washington Post gazetesi, "savunma yetkilileri"nin, Pentagon'un, Türkiye'ye üç saldırı helikopteri satmayı kabul ettiğini ve Kongre'yi Predator veya Reaper adlı insansız hava aracının sağlanmasına yeşil ışık yakması için ikna etmeye çalıştığını söylediklerini belirtirken Türkiye'yi "Ortadoğu'da etkisi giderek artan bir müttefik" olarak niteledi.

Türkiye'nin yıllarca "Kuzey Irak'taki Kürt militanlara karşı kullanmak üzere" saldırı helikopterler ve insansız hava araçlarını almak için uğraştığını ancak Kongre'nin onayının sağlanması konusunda zorluklarla karşılandığını belirten gazete, "Bazı ABD Kongre üyeleri, hassas insansız hava aracı teknolojisini sağlamak konusunda isteksiz ve Türkiye'nin İsrail ile kötüleşen ilişkilerden kaygı duyuyorlar" değerlendirmesini yaptı.

Cuma günü Savunma Bakanlığının, Kongre'ye Türkiye'ye 111 milyon dolara 3 adet AH-1W Super Cobra helikopterini ve parçalarını satacağını bildirdiği kaydedilen haberde, "Kongre hala satışı bloke edebilir ancak bunu 15 gün içinde yapmalı. Kilit Kongre üyeleri de sessiz onay verdiler" denildi.

WP, Pentagon yetkililerinin, Türkiye'nin, Hellfire füzeleri ve bombalarla donatılabilen Predator veya Reaper'lere ilişkin "tartışmalı" talebini desteklediklerini söylediklerine dikkat çektiği haberinde "Pentagon'un insansız araçları Türkiye'ye satma isteğinin, Washington'un Ankara ile ilişkilere verdiği öneme vurgu yapıyor" yorumunu yaptı.

Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı John Kirby'e dayanarak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Salı günü ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile görüşmesinde söz konusu araçları satın alma istediğini yinelediğini yazan gazete, "Ancak Kongre, Türkiye'nin, ABD'nin Ortadoğu'da kilit bir müttefiki olan İsrail ile giderek sarsılan ilişkilere ilişkin çekinceleri dile getirdi" dedi.

Haberde Türkiye'nin insansız hava araçları alımı konusunun, Ankara'nın, ABD ordusunun Irak'ta kullandığı Predatorlerin Türkiye'ye konuşlandırılması talebinden ayrı bir melese olduğuna da dikkat çekildi.



ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)