Protesto eden gruba gaz bombası ile müdahale

Yıkılan otelin enkazında gerginlik 10 Kasım 2011 Van'da 5.6 büyüklüğündeki depremle yıkılan Bayram Oteli'nin enkazında bir grup vatandaşla polis arasında gerginlik çıktı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Vali Münir Karaloğlu'nun Bayram Oteli'nin enkazında inceleme yaptıktan sonra ayrıldığı sırada enkaz önünde toplanan bir grup "Vali istifa" diye slogan attı.

Grubu yatıştırmaya çalışan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 'Arkadaşlar dinleyecek misiniz?' dedi. Grubun protestolarını sürdürmesi üzerine Atalay, 'Yok dinlemiyorlar' diyerek olay yerinden ayrıldı.

Polise taş atan gruba polis de gaz bombası ile müdahale etti.

Sizde hiç vicdan yok mu?

Polisin sert müdahalesine tepki gösteren bir depremzede, "Sizde hiç vicdan yok mu? Çocuğumu, evimi kaybettim" diyerek duruma tepkisini gösterdi. Müdahale esnasında bazı protestocular hafif şekilde yaralandı.

Atalay'dan açıklama

Atalay, Van’da kriz masası toplantısından sonra yaptığı açıklamada, yıkılan otelin enkazının her köşesinde bir ekibin, enkaz altındaki vatandaşların canlı çıkarılması için çalıştığını söyledi. Yıkılan 25 binadan 23’ünün, önceki depremde hasar gördüğünü, bu yüzden binalarda oturulmadığını belirten Atalay, iki otel dışında enkaz altında kalan vatandaş olmadığını aktardı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, enkaz altında kaç kişi olduğunun tahmin edilemediğini bildirerek, şunları ekledi:
"Onu tahmin edemiyoruz, değişik sayı veriliyor. Otel sahiplerinin verdiği sayılar var; ama mobese görüntülerinde bazı dışarı kaçışların da olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu manada tam bir kesin sayı enkaz kalkmadan da vermek istemiyoruz. Yani yanlış bilgi vermiyoruz."

Yıkılan otellerden birinin hasarlı olmasına rağmen, valiliğin oturma izni verdiği iddialarının saptırıcı olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu: "Bu tür spekülatif şeylere girmemek lazım. Burada kesin hasar tespitleri yapılmamıştı, ön hasar tespitleri yapılmıştı, geçici hasar tespitleri. Teknik elemanların yaptığı o tespitleri biz de inceliyoruz. Bu otellerde hasar tespiti yapılıp yapılmadığını da inceliyoruz. Bu depremin yeni bir deprem olduğu yönündeki uzman görüşü de var. Bütün bunlar tabi değerlendirilecek. Yeni çadır kentler kuruyoruz, dün boş çadır kentimiz vardı, orası dolduruldu. Yani o konuda da vatandaşlarımız endişe etmesinler, bugün sürekli çadırlar geliyor ve biz onlardan yeni çadır kentler kuruyoruz, o konuda bir eksiklik hissettirmeyeceğimizi umuyoruz. Çalışmamız o yöndedir. Diğer konularda zaten düzen kurulmuştu, yemek vesaire bu konularda hizmetler devam ediyor."

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)