Rakipsiz ihaleci Erdoğan'ın dünürü çıktı

İhalede dünür bağlantısı

Betra AŞ rakipsiz olarak katıldığı ihalelerle TCDD'den yaklaşık 40 milyon Avro'luk iş aldı. Betra AŞ'nin ortaklarının, başka bir grup şirketinde, Başbakan Erdoğan'ın küçük oğlu Bilal Erdoğan'ın kayınpederi Orhan Uzuner ile ortak olduğu ortaya çıktı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) tek katılımcı olarak 40.1 milyon Avro’luk 5 ihale alan Betra AŞ’nin ortaklarının, başka bir grup şirketinde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın küçük oğlu Bilal Erdoğan’ın kayınpederi Orhan Uzuner ile ortak olduğu ortaya çıktı. Betra’nın ana ortakları Mehmet Seçil Uzuner ile Ahmet Selçuk Uzuner’in sahibi olduğu Uzpa Turizm Oto AŞ’de Orhan Uzuner’in de yüzde 10 payı bulunuyor.

Erdoğan’ın dünürü ile TCDD’den rekabetsiz 40.1 milyon Avro’luk iş alan Betra AŞ arasındaki bağlantı şöyle:

YDK’nin TCDD raporuna göre, Afyon ve Sivas’ta travers fabrikası olmasına karşın, TCDD yol yapımında ihtiyaç duyduğu B70 tipi beton travers alımı için 2006-2010 arasında 7 ihale sonuçlandırdı. Bunlardan 5’ine sadece Betra Prefabrike San. ve Tic. AŞ teklif verdi.

TCDD yönetim kurulu toplam 40.1 milyon Avro’luk bu 5 ihaleyi onayladı. Betra’nın da teklif verdiği diğer iki ihaleyi ise Railone Ilgaz şirketi kazandı.

Ticaret Sicili Gazetesi’ne göre Betra AŞ’nin yüzde 50’si Maba-T firmasına, yüzde 49.5’i Raymak İnşaat’a ait. Raymak İnşaat’ın ise yüzde 50’si Orhan Onur Dış Ticaret AŞ, yüzde 39’u Mehmet Seçil ve Ahmet Selçuk Uzuner kardeşlerin. Uzuner kardeşler aynı zamanda Uzpa Turizm Oto Pazarlama’nın yüzde 60’ına sahipler. Uzpa da Başbakan’ın dünürü Orhan Uzuner’in de yüzde 10 payı var. Buna göre Betra’nın ortağı olan Uzuner kardeşler ile Başbakan’ın dünürü Orhan Uzuner, Uzpa şirketinde ortak.

Betra’nın yüzde 0.25’i ise Başbakan’ın dünürü Orhan Uzuner’in bir dönem genel müdürlük yaptığı Uzka İnşaat’a ait. Uzka İnşaat’ın da yüzde 39’u Uzuner ailesine ait.

Bilal Erdoğan ile Orhan Uzuner’in kızı Reyyan Uzuner 2003’te evlendi. Amerika’da yaşayan çift, Virginia’da aldıkları evle de gündeme gelmişti. Orhan Uzuner ise Milliyet’in haberine göre İstanbul Belediyesi Ulaşım AŞ’de mühendis olarak çalışırken kızı Reyyan’ı Erdoğan’ın oğlu Bilal’le evlendirdikten sonra Uzka’ya geçti.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)