Rauf Denktaş, KKTC’nin miladı 15 Kasım

KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tan bağımsızlığın 28. yıl dönümünde tarihi uyarı geldi: Kıbrıs Türkü var olacaksa 15 Kasım tarihini temel almalı
KKTC’nin 28. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Denktaş, “15 Kasım, geçmişe bakma değil bundan sonraki mücadelenin planlanacağı bir durak noktası olmalı” dedi.
“Kararlılıkla yürüyün...”
DenktaŞ, “15 Kasım; halkın azmini, hürriyete bağlılığını tescil eden bir gündür. İlerisi var, gerisi yoktur. Kıbrıs Türkü adada var olacaksa 15 Kasım’ı buna temel yapmalı” ifadesini kullandı.

Bağımsızlık günü coşkuyla kutlanıyor
KKTC’nin 28. kuruluş yıl dönümü kutlamaları Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun dün radyo ve TV’den yayımlanan konuşması ve 21 pare top atışı yapılmasıyla başladı.
1 hafta sürecek kutlamalar çerçevesinde bu yıl ilk kez Türk Hava Kuvvetleri’nden Solo Türk gösteri ekibi de KKTC’de gösteri uçuşları gerçekleştirecek.

KKTC’yi tarihe şaka yapalım diye kurmadık
Cumhurbaşkanı Eroğlu, 28. kuruluş yıl dönümü konuşmasında, “KKTC blöf olsun diye kurulmadı. Kendimizi yönetme kararlılığımızı vurguladık” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 28. kuruluş yıl dönümü resmi kutlamaları, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Bayrak Radyo Televizyon’undan (BRT) yaptığı konuşma ve aynı saatlerde 21 pare top atışı yapılmasıyla başladı. Kutlamalar için Türkiye ve diğer ülkelerden siyasi yetkililer, akademisyen ve gazetecilerden oluşan heyetler de KKTC’ye gelerek, Kıbrıs Türk halkının coşkusuna ortak oldu. Konuşmasında halkın Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Eroğlu, “Kıbrıs Türk Halkı için Anavatan Türkiye ile birlikte gerçekleştirilen 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı karanlıktan aydınlığa geçiş, 15 Kasım 1983 Devlet ilanı da ortaya çıkan coğrafya ve güvenlik ortamında kendi kendimizi yönetme kararlılığımızın vurgulanmasıdır. KKTC ’ortadan kalksın, blöf olsun, tarihe bir şaka yapalım’diye kurulmadı” dedi.

Bağımsızlık bildirgesi
Eroğlu, 15 Kasım 1983’te Cumhuriyetin ilanında ortaya konulan bağımsızlık bildirgesinin Ada’daki gerçeklerin bilinciyle hazırlandığını ve Kıbrıs Türk halkının barışçı, antlaşmadan yana tutumunu yansıttığına dile getirdi. Rum tarafının Cumhuriyet ilanına karşı çıkmaya hala devam ettiğini belirten Eroğlu, “Tartışmasız gerçek, devletimize karşı çıkanların 1974 öncesine dönüşü hayal ediyor oldukları ve her manada işgal ederek bir Rum devletine dönüştürdükleri Kıbrıs Cumhuriyetini bize empoze edebileceklerine inanıyor olmalarıdır” dedi.

Denktaş’a ziyaret
Eroğlu, konuşmasının sonunda, “Başta Kurucu Cumhurbaşkanımız Sayın Rauf Denktaş olmak üzere 15 Kasım 1983’te Cumhuriyet’in ilanında fiilen görev almış ve aramızda olan herkesi sevgiyle, saygıyla anıyor, aramızda olmayanları rahmetle yad ediyorum” diyerek, şehitleri rahmet, gazileri minnetle andı. Bu arada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı Girne Yılan Adası’ndaki evinde ziyaret etti. Eroğlu’nun ziyareti basına kapalı yapıldı. Cumhurbaşkanı Eroğlu bu gün de Cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabul edecek. Lefkoşa Atatürk Anıtı, Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Mezarı’ndaki törenlerin ardından, saat 10.00’da resmi törene geçilecek. KKTC’de 1 hafta sürecek kutlamalar kapsamında bu yıl ilk kez Türk Hava Kuvvetleri’nden Solo Türk Gösteri Ekibi, gösteri uçuşu yapacak.

Kıbrıs Türkü var olacaksa 15 Kasım temel olmalıdır
KKTC kurucu Cumhurbaşkanı: 15 Kasım bir hedefe varış için halkımızın azim ve dayanılırlığını, mücadele kabiliyetini ve kararlılığını, hürriyete bağlılığını tescil ve tesbit eden bir gündür.
İlerisi vardır, gerisi yoktur.
KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 15 Kasım’ın, Kıbrıs Türkleri için geçmişte verilen mücadeleye ve çekilen sıkıntılara bakma değil, ileride verilecek mücadelenin planlanacağı durak noktası olduğunu belirterek, Kıbrıs Türkü asırlarca daha adada var olacaksa 15 Kasım’ı buna temel yapması gerektiğini vurguladı. KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC’nin 28. kuruluş yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı. 15 Kasım’ı geçmişte de bugün de istemeyenlerin olduğunu belirten Denktaş, şunları kaydetti:

Bir durak noktası
“15 Kasım, Kıbrıs Türkleri için geçmişte verilen mücadeleye ve çekilen ezgilere bakma değil, ileride verilecek mücadeleyi planlayacağımız bir durak noktasıdır. 15 Kasım’ı o günlerde istemeyenler vardı; bilinmekteydi, halen vardır; bilinmektedirler. Ancak unutulmamalıdır ki, ileriye doğru yeni kazanımlara yeni zaferlere bakmak isteyenler açısından 15 Kasım unutulamaz, gözardı edilemez. 15 Kasım bir hedefe varış için halkımızın azim ve dayanılırlığını, mücadele kabiliyetini ve kararlılığını, hürriyete bağlılığını tescil ve tesbit eden bir gündür. İlerisi vardır, gerisi yoktur. Kıbrıs Türkü asırlarca daha bu adada var olacaksa 15 Kasım’ı buna temel yapmalıdır. Varoluşumuzun ve varolmaya devam etme niyetimizin, hür yaşama sıkı sıkıya bağlı kalabilmemizin esası budur.”

Kararlılıkla yürüyün
Cumhuriyetin çalışmak, durmamak ve “yoruldum artık” dememek olduğu belirten Denktaş, “Gençlerle birlikte ileriye doğru adım atmak geriye bakmamak, kendi hatalarımızı görmek, başkasında hata bularak geriye dönüş için mazeret aramamaktır” dedi. Cumhuriyetin, varoluşun ötesinde hür yaşayış için hiç bir zaman boyun eğmeme kararlılığı olduğunu vurgulayan Denktaş, “Atatürk’ün Samsununun 15 Kasım’da Lefkoşa’da doğduğunu; bunun unutulmaması, birlik ve beraberlik içinde aynı hedeflere kararlılıkla yürünmesi gerektiğini” belirtti. Denktaş, mesajına şöyle devam etti: “15 Kasım’ı yaratan mücahitlere, mukavemetçilere, güvenlik kuvvetleri mensuplarına, Kıbrıs Türk Barış Harekatı mensuplarına, şehitlerimize ve ailelerine, gazilerimize ve bizi yalnız bırakmayan Anavatanımızın çilekeş analarına minnet ve şükranlarımızı sunarım. 15 Kasım tüm halkımıza kutlu olsun. Nice 15 Kasımlar dilerim.”

Davadan ödün verilemez
DSP Genel Başkanı Masum Türker, KKTC’nin 28. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, KKTC’nin yaşam, var oluş ve bağımsızlık mücadelesinin simgesi olduğunu ifade ederek, “KKTC çok zor şartlardan geçilerek kurulmuş bir Cumhuriyet’tir. 15 Kasım 1983’te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, o günden bu güne kadar dimdik ayakta durmuştur. Partimizin kurucusu, Bülent Ecevit’in önderliğindeki Türk Barış Harekatı, tüm Ada’ya barış ve huzur getirmiş, sadece KKTC halkı değil Rum kesimi de bu barış ve huzura kavuşmuştur” dedi. Avrupa Birliği’nin Rum yönetimini üyeliğe kabul etme kararının, hem uluslararası hukuka hem de adalet anlayışına aykırı bir yaklaşım olduğunu kaydeden Türker, “Kimse Kıbrıs davasından ödün verilmesini beklemesin. Kıbrıs davası milli davamızdır ve bu davadan asla ödün verilemez” dedi. Bu arada, KKTC’nin 28. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak amacıyla KKTC’ye gelen Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, KKTC Başbakanı İrsen Küçük tarafından kabul edildi. Başbakanlık Şeref Salonu’ndaki kabulde, Zeybek, Başbakan Küçük’e, DP’nin sembolü olan kır at heykelciğini ve içerisinde Kıbrıs konusunun geçtiği bir kitap sundu.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)