Samanyolu Galaksisi yaşlanıyor


Dünya'nın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi ile komşusu Andromeda Galaksisi'nin gençlik evresinden yaşlılık evresine geçmeye başladığı bildirildi.

Avustralya'nın Melbourne kentindeki Swinburne Üniversitesi'nden bir grup bilimadamı, Samanyolu ve Andromeda galaksilerinin içinde bulunduğu evreyi saptamak için renklerini belirledi.

Samanyolu ve Andromeda Galaksileri'nde genç ve aktif galaksilere özgü mavi rengi görmeyi bekleyen bilimadamları, sürpriz bir biçimde gençlikten yaşlılığa geçiş evresini gösteren yeşil renkle karşılaştılar.

Yeşil renk, genç, dinamik, enerjik, yıldız oluşturan mavi galaksilerden yaşlı, yorgun, kırmızı galaksilere geçen galaksileri tanımlıyor.

Astronomlar, galaksilerin rengini belirlemek için yıldızların kütlesi, yıldız oluşumu oranı ve galaksi içindeki yıldızların parlaklığı ve rengine bakıyor.

Genç yıldızların parlaklığı galaksinin parlamasına neden olduğu için genç galaksiler mavi renkle betimleniyor.

Galaksiler, genişleyen evren içinde sürekli hareket ediyor ve birbirlerine çarpıyor. İki galaksi birbirine çarptığında ortaya çıkan gaz, merkezde oluşan kara deliğe akıyor ve yıldız oluşumu yavaşlıyor. Böylece galaksiler, maviden kırmızıya dönüyorlar.
Samanyolu ve Andromeda galaksileri ise herhangi bir çarpışma olmadan yaşlılık evresine geçiyor.

Bu evrede galaksilerin hızı da yavaşladığı için gelecekte çarpıştıklarında yeni bir enerji merkezi yaratmaları beklenmiyor.

İki komşu galaksinin, gelecek 5 milyon yıl içinde çarpışarak birleşmesi bekleniyor.
Araştırma, "Astrophysical Journal" dergisinde de yayımlandı.

AA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)