Sanayici 2012 için endişeli

Büyük sanayiciler ve Anadolu sanayicileri, 2012’de hem dünyayı hem Türkiye’yi bekleyen ekonomik sorunlardan dolayı diken üstünde. İSO ve KAYSO, temkinli olunmasını öneriyor.
Sanayiciler, Avrupa’daki krizin 2011’den sonra Türkiye’yi daha çok etkileyeceği endişesiyle 2012’ye tedirgin giriyor. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, hem Türkiye’nin hem de Kayseri’nin 2012 yılında temkinli olması gerektiğini belirterek, “2012’de kısa vadeli borçlanmayı unutup, uzun vadeli borçlanmalı ve çapımıza göre çalışmalıyız” dedi. İSO Başkanı Tanıl Küçük de, 2011’den sonrasının hem dünya hem de Türkiye için zor olacağını belirterek Türk sanayisini zor günlerin beklediğini, Hükümet’in de makro ve mikro tedbirleri alarak sanayiciye destek olması gerektiğini söyledi.

Kredi faizleri yükselebilir
Hükümetin, 2011 yılında borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışma yaptığını ve bu çalışmanın birçok sanayici ile işvereni rahatlattığını belirterek, şöyle devam etti: Kısa vadeli borçlanmayı unutup, uzun vadede borçlanmalı ve çapımıza göre çalışmalıyız. Firmaları, borç batırmaz, firmaları batıran, kısa vadeli nakit ihtiyaçlarıdır. Bu nedenle 2012’de daha rahat olmamız için, uzun vadeli borçlanmayı tercih etmeliyiz. “Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü ise, 2011’in iyi sayılabilecek bir şekilde geçtiğini, ancak 2012’den bazı endişeleri olduğunu ifade ederek, ” Yeni yılda kredi faizlerinin yükseleceğinden endişeliyiz. Esnafımız buna göre bir B planı hazırlamalı “ dedi.

Uzun vadeli plan gerekli
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, 2010’daki nispi toparlanmaya rağmen küresel ekonomi üzerinden, tam olarak hiç gitmeyen belirsizlik bulutlarının, 2011’in ikinci yarısı itibarıyla, yeniden ortalığı kapladığını söyledi. Küçük, şöyle devam etti: Türkiye mutlaka üretim ve ihracat yapısını değiştirmek zorunda. Rekabetçi sektörlerini ortaya çıkarmak zorunda. Türk sanayinin ve Türk ekonomisinin geleceği de bir anlamda buna bağlı. Dolayısıyla bu çalışmaların gerçekleşmesi de bizim en büyük beklentimiz.” Türkiye’nin uzun vadeli bir plan ortaya koymak zorunda olduğunu, bunun devlet eliyle yapılacağını söyleyen Küçük, Türkiye’nin rekabetçi sektörlerini yaratmak zorunda olduğunu belirtti.

Bir yılda 135 milyar dolar borç ödeyeceğiz
Kısa vadeli dış borç stoku Eylül itibariyle 2010 yılı sonuna göre yüzde 14 oranında, 10.9 milyar dolar tutarında artışla 89.2 milyar dolara ulaştı. Kısa vadeli dış borç stoku, bir önceki aya göre ise yüzde 0.4 azalış gösterdi. Eylül sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 365 gün veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise 135 milyar 447 milyon dolar düzeyine yükseldi. Merkez Bankası Eylül 2011 Kısa Vadeli Dış Borç Gelişmelerini açıkladı. Eylül sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2010 yıl sonuna göre yüzde 14 oranında artışla 89.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Eylül itibariyle, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 10.5 oranında artarak 57 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 22.6 oranında artarak 30.7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)