Seçimlerde 'taşımalı oy' ile PKK etkisi azaltılacak

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök, PKK baskısına karşı 'taşımalı oy' teklifini Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e sundu.

Gerek genel seçimlerde gerekse yerel seçimlerde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör örgütü PKK'nın tehditleri altında sandık başına giden vatandaşları rahatlatacak modeli AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök dile getirdi.

Böyle bir modelin Türkiye'de bir ilk olacağını belirten Gök, Doğu ve Güneydoğu'daki köy ve mezralarda seçimlerde taşımalı eğitim gibi 'taşımalı oy' kullanılmasını istedi.

İÇİŞLERİ BAKANI: MAKUL BİR ÖNERİ

Amacının 'vatandaşın iradesinin sandığa müdahalesiz ve özgürce yansıması' olduğunu söyleyen Gök, "Toprak ağaları, aşiretler, şeyhler, köy sahibi, baskı grupları ve PKK, vatandaşın oyunu istediği yere yönlendirebiliyor." dedi. Bu yönlendirmeyi azaltabilmek için bu modeli geliştirdiğini ifade eden Gök'ün bu önerisini Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri beğenirken, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, modeli 'makul bir öneri' olarak değerlendirdi.

KÖYLERDE SANDIK KURULMAYACAK

Gök'ün Anayasa'daki 'seçim güvenliği ve oyların gizliliği' prensibinden hareketle geliştirdiği modeline göre seçimlerde Doğu ve Güneydoğu'daki köy ve mezralara sandık kurulmayacak. Bunun yerine köy ve mezralarda yaşayanlar, ilçe ve illerdeki oy sandıklarına rastgele dağıtılacak. Böylece kimin hangi partiye oy verdiği hiçbir şekilde bilinemeyecek.

BDP'NİN OYLARI DÜŞECEK

Terör örgütü PKK'nın, seçim döneminde bölge halkını BDP'ye oy vermeleri yönünde tehditler yağdırdığını ve büyük baskı altında bıraktığını gerek görsel gerekse yazılı basında çıkan haberlerden biliyoruz. Bu modelin, BDP'nin oylarını ciddi manada etkilyeceği iddia ediliyor.

ERDOĞAN'IN GÖRÜŞÜ MERAK EDİLİYOR

Önümüzdeki günlerde çokça tartışılacak olan ve bir sonraki seçimde uygulama ihtimalinin oldukça yüksek olacağı model hakında Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın nasıl bit yorum yapacağı merak konusu oldu.

(Takvim)
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)