Şeriat ülkesinde devlet stajı!


Üst düzey kamu yöneticileri ve devlet memurlarının, dini esaslara göre yönetilen İran’da, kamu yönetimi konusunda inceleme yapması kararlaştırıldı.

Türkiye ile İran arasında ilginç bir anlaşma imzalandı ve üst düzey kamu yöneticileri ve devlet memurlarının dini esaslara göre yönetilen İran’da, kamu yönetimi alanında inceleme yapıp, eğitim almaları kararlaştırıldı. İran’daki kamu personeli de aynı amaçla Türkiye’ye gelecek.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile İran Cumhurbaşkanı yardımcısı Lotfollah Dehkurdi tarafından imzalanan anlaşma, kanun tasarısına dönüştürülerek TBMM’ye sunuldu. Tasarının gerekçesinde İran’ın zengin bir yönetim kültürüne sahip olduğu görüşü savunularak, ‘’İran’ın idari tecrübelerinin incelenip, iki ülke arasında kamu yönetimi ve kamu personel sisteminin geliştirilmesi ve desteklenmesi alanlarında işbirliği hedeflenmektedir. Her iki ülkenin idari yapısı ve kamu personel sisteminin yerinde incelenmesi imkanını tanımak, kamu personel sitemimizin daha etkin, gelişmelere açık ve hizmet odaklı olmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır’’ denildi.

İRAN DA DİNİ REJİM VAR

İran, 1979’dan bu yana dini rejimle yönetiliyor. Kamusal ve özel alandaki esaslar, İslam dinine dayalı bulunuyor. Dinî lider genel politika ve denetimi sağlıyor. Silahlı kuvvetlerin Başkomutanı olarak, askeri istihbarat ve güvenlik operasyonlarını kontrol ediyor ve savaş ilanında da tek yetkili bulunuyor. Yargının, devlet televizyonunun, polis ve silahlı kuvvetlerin yöneticilerini de belirliyor. Devlet Başkanı ise, dini liderden sonraki en yüksek devlet otoritesi olarak 4 yıllığına halk tarafından seçiliyor.

İdam cezasının da uygulandığı İran’da, mahkeme kararlarına itiraz edilemiyor. Recm (taşlanarak öldürme) ve kırbaç cezası da var. Namus cinayeti işleyen aile bireylerine ise ceza verilmiyor. Kadınlar için örtünme mecburiyeti bulunan İran’da, dar manto, kısa pantolon, bedene yapışan elbise giyen ve saçları görünen kadın cezalandırılıyor. Erkeklerin ise saçlarını batı tarzında kestirmeleri, papyon ve kravat takmaları yasak bulunuyor. İran’da sevgililer gününde hediye almak da yasaklanmıştı.

(Gazeteport)
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)