Silvio Berlusconi, 'Benim istifam Avrupa istediği için olmadı'

İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi, istifasının Avrupa'nın istemesiyle olmadığını, krizden çıkmak için iktidarıyla muhalefetiyle beraber hareket etmenin tek çıkış yolu olmasına dayandığını belirtti.

İtalya'da geçen hafta parlamentonun alt kanadında çoğunluğu sağlayamadığı için istifa etmek durumunda kalan Silvio Berlusconi, kendisinin yerine gelen Monti hükümeti ve pek çok konu hakkında ''Corriere della Sera'' gazetesinin sorularını cevapladı.

Berlusconi, Kasım ayının ilk günlerinde mecliste çoğunluğu sağlayamamasının ardından istifa etmesini Avrupalı liderlerin baskıları nedeniyle olduğu yorumlarına karşı çıkarak, "Benim istifam Avrupa istediği için olmadı. Şu anda yaşadığımız ekonomik kriz 1929'daki büyük buhrandan daha büyük. Bu krizden çıkmanın tek yolu iktidarıyla muhalefetiyle birlikte hareket etmek" dedi.

Kendisinin son döneminde meclisten geçen reformlar ve yeni önlemlerin hayata geçirilmesi için Monti hükümetinin kısa süreli olmaması gerektiğini söyleyen Berlusconi, "Tahminde bulunmayı sevmiyorum, ama yeni hükümete sınır koyulmamalı. Monti hükümeti, 2013'teki seçimlere varmalı" diye konuştu.

Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL) parlamentodaki en büyük parti olduğunu ifade eden Berlusconi, kendi partisinin Monti hükümeti için vazgeçilemez bir referans noktası olacağını savundu. 75 yaşındaki eski başbakan, Avrupa Birliği (AB) ile mutabık kalınan önlemlerin sürekliliğinin savunucusu olacaklarını da kaydetti. Berlusconi, Monti hükümetinin kendisine, seçimlerde aday olmayacaklarına dair garanti verdiğini de gazetedeki demecinde açıkladı.

Eski başbakan ailesine ait gazeteler olan ''Il Giornale'' ve ''Libero''da neden sürekli Monti hükümetini hedef alan yazılar çıktığının sorulması üzerine "Ne söyleyebilirim, bilmiyorum ancak ben redaktör değilim" yanıtını verdi.

2013'te yapılması beklenen olağan seçimlerde aday olup olmayacağı merak edilen edilen 18 yıllık siyasi kariyerinde 3336 gün başbakanlık yapan Berlusconi, partisi PdL'yi seçimlere taşıyacak kişi konusunda parti genel sekreteri Angelino Alfano'yu işaret etti.

Eski başbakan, partisinin 1 milyon 200 bin üyesi olduğunu ve bu üyelerin bu konuda karar vereceğini vurgularken, Alfano'nun iyi bir başbakanlık yapmasını sağlayacak her türlü niteliğe sahip olduğunu bildirdi. Berlusconi, eski iktidar ortağı Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) ile sağlam ve sadık ilişkileri olduğunu da sözlerine ekledi.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)