Silvio Berlusconi, seçimde aday olmayacağını açıkladı


Berlusconi pes etti

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, önümüzdeki günlerde yapılacak seçimde aday olmayacağını açıkladı
BÜTÇE oylamalarında çoğunluğu kaybederek bir darbe yiyen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Euro bölgesi liderlerine söz verdiği ekonomik reformları gerçekleştirdikten sonra istifa edeceğini açıkladı.
Berlusconi, 2013 yılındaki genel seçimlere kadar asla istifa etmeyeceğini söylüyordu.
Parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde oylanan 2010 yılına ait bütçe oylamaları, Berlusconi'nin sonunu hazırladı. 630 sandalyeli Meclis'te sadece 309 milletvekili oy kullandı. 308 evet oyuyla da bütçe onaylandı. Bu, ilk bakışta bir zafer gibi görünse de aslında Silvio Berlusconi'yi yaralayan bir sonuç oldu. Çünkü partisi PDL'e mensup 8 milletvekili iktidara sırtını dönerek, oylamaya katılmadı. 2 milletvekili de geçtiğimiz günlerde diğer partilere geçmişti.
Oylama boyunca Meclis'teki sandalyesinde sıkıntılı hallere düşen Berlusconi, elindeki kağıda “8 dönekö, “istifa “, “seçimö gibi sözler yazdı.

AB'YE SÖZ VERDİĞİ GİBİ

Başbakan Berlusconi, bakanlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya çıktı. Burada Başbakan'ın istifasını sunup sunmayacağı merakla beklenirken, Cumhurbaşkanlığı'nın sitesinde bir açıklama yer aldı. Yapılan açıklamada, Berlusconi'nin Meclis'te gelecek hafta ele alınması beklenen ekonomik istikrar paketinin kabul edilmesinden sonra istifasını sunacağı bildirildi. Bu sürecin yaklaşık 20 güne yayılması öngörülüyor.
Euro Bölgesi liderleri, İtalya'nın dev borç yükünün azaltılması ve büyümenin teşvik edilmesi için acil ekonomik reformlar yapılmasını talep etmiş, İtalya da bunu kabul etmek zorunda kalmıştı.

SIRTINDAN VURULDU

Berlusconi, telefonla bağlandığı RAI 1 kanalına açıklamalarda bulunarak, son yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Seçimden başka çözüm olmadığını vurgulayan Başbakan Berlusconi, iktidarın ne yazık ki artık bir çoğunluğa sahip olmadığını, İtalya'nın bulunduğu zor durumu dikkate alarak, hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Kendisine sırt çeviren milletvekillerinin kendisini çok üzdüğünü ekleyen Berlusconi, “Çünkü aralarında çok eski dostlarım da vardıö dedi.
Siyasi hayatına, 1993 yılında kurduğu Forza Italia hareketiyle başlayan Silvio Berlusconi, 18 yıllık siyaset hayatı boyunca 4 kez kabine başkanlığı yaptı. Liderliğindeki merkez sağ hükümeti, 8 Mayıs 2008 yılından beri iktidarda.


DHA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)