Sosyal devrimleri sosyal ağlar mı yaptı?

İstanbul haftasonunda önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak: ‘Sosyal Ağlardan Sosyal Devrimlere-LabourStart Küresel Dayanışma Konferansı’na 30 ülkeden 100'e yakın delege katılacak.

Bu yıl İstanbul'da yapılacak olan ‘LabourStart Küresel Dayanışma konferansında,33 dilde yayın yapan işçi-haber ağı LabourStart.org’un kurucu editörü Eric Lee, halk isyanından sonra kurulan Tunus Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Faouzi Ben Mrah ve Türkiyeli sendikalar adına ev sahipliğini yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın açılış konuşmalarını yapacak.

Cumartesi günü sabah saat 09.30'da başlayacak konferansta eş zamanlı olarak beş salonda oturumlar gerçekleştirilecek.

ARAP BAHARI TARTIŞILACAK
Konferansa en yoğun katılım Ortadoğu'dan. Mısır, Tunus, Fas, Ürdün, Bahreyn, İran, Irak, Filistin, İsrail, Kürdistan Federe Bölgesi ve Cezayir'den temsilciler, ‘Arap Baharı’nı işçi hareketi açısından değerlendirecek ve deneyimlerini paylaşacak sunumlar yapacak.

AFRİKA'DAN ASYA'YA ÖRGÜTLENME DENEYİMLERİ
Konferansa Güney Afrika, Nijerya ve Kenya'dan katılacak temsilciler Afrika'daki örgütlenme deneyimlerini; Hindistan, Pakistan, Filipinler, Tayvan ve Malezya'dan sendikacılar ise Asya bölgesindeki mücadele deneyimlerini aktaracaklar.

Irak'tan gelen sendikacılar Saddam sonrası dönemde Irak sendikal hareketini; Filipinler, Kanada ve Rusya'dan gelen temsilciler güvencesiz çalışma sorununu ve buna karşı mücadeleyi; Filistin sendikaları temsilcileri de bağımsız bir devlet yolunda sendikaların rolünü ele alan sunumlar yapacaklar.

KADIN OTURUMU
Konferansta "Cinsiyet eşitliği ve sendikalar" başlıklı bir oturum da yapılacak. Bu oturumda Mısır, Tunus ve Fas'tan kadın sendikacıların yanı sıra KESK’i temsilen Sevgi Göğçe ve Petrol-İş Sendikası'nı temsilen Necla Akgökçe söz alacak.

UPS, CARREFOUR, İKEA, BİLGİ ÜNİVERSİTESİ…
"Türkiye'de sendikal hareket ve örgütlenme-direniş deneyimleri" üst başlığı altında yapılacak çok sayıda oturumla UPS, Danone, DESA, İKEA, Bilgi Üniversitesi, Carrefour gibi grev, direniş ve örgütlenme deneyimleri ele alınacak, sınıf hareketinin yakın geleceği tartışılacak.

Konferansta alternatif işçi örgütlenmeleri de unutulmadı. Bu başlık altında Çağrı Merkezi Çalışanları, Plaza Eylem Platformu, Bilişim ve İletişim Çalışanları Dayanışma Ağı gibi inisiyatifler deneyimlerini paylaşacak ve tartışmalar yürütecek.

İNTERNET, SOSYAL MEDYA VE SENDİKALAR
‘Sosyal Ağlardan, Sosyal Devrimlere’ başlığına uygun olarak ‘yeni medya’ alanı konferanstaki tartışmaların odağında yer alacak. "Yeni Başlayanlar İçin Sosyal Medya: Online Örgütlenme Araçlarına Hızlı Bir Bakış", "İnternet Medyası: Daha Katılımcı, Daha Özgür", "İnternet, Bilgi, İktidar, Sansür", "Online Kampanyalarda Neler İşe Yarıyor, Neler İşe Yaramıyor?", "LabourStart Nedir?" oturumlarıyla "Linux Nedir?", "WordPress Nedir?"gibi atölyeler düzenleniyor.

30 ülkeden 100'e yakın delegenin, Türkiye'den de çok sayıda sendikanın katılımıyla organize edilen konferans, Petrol-İş sendikasının İstanbul Altunizade’deki Genel Merkezi'ndeki 5 salonda gerçekleştirilecek.

LABOURSTART NEDİR?
1998'dekurulan ve şu an 33 dilde yayın yapan www.labourstart.org bir emek haber ağı. LabourStart'ın ActNow (Şimdi Harekete Geç!) kampanyaları son 10 yıldır işçilerin grevler kazanmasına, tutuklu sendikacıların serbest bırakılmasına katkıda bulundu. Dünya çapında 800 gönüllü muhabiri bulunan LabourStart, Türkiye'deki birçok direnişe de destek oldu.

ntvmsnbc
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)