Stefan Füle, AB, hapisteki vekillerle ilgili uzlaşma bekliyor

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'de tutuklu milletvekilleri konusundaki bir soru önergesini yanıtlarken, seçilmiş parlamenterlerin hapiste bulunmasının, mahkeme öncesi uzun tutukluluklar ve anti terör mevzuatının dar yorumuna ilişkin genel kaygıları ortaya çıkardığını belirtti.

AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle, seçilmiş milletvekillerinin hapiste bulunmasının, mahkeme öncesi uzun tutukluluklar ve anti terör mevzuatının dar yorumuna ilişkin genel kaygıları ortaya çıkardığını belirterek, "Türkiye'nin geleceğine ilişkin çok önemli tartışma ve görüşmeler yeni parlamentoda kısa bir süre sonra yapılacak. Demokrasi ve insan hakları bu tartışmanın temel yönleri olmalıdır. Komisyon Türk hükümeti ve Parlamentosunun acil olarak yasal çerçevede değişiklik yapmak suretiyle bu konuların üzerine gitme konusunda birleşeceğini ummaktadır" dedi.


İspanyol parlamenter Türkiye'de hapisteki vekiller için önerge verdi

Avrupa Parlamentosu'na İspanya'da seçilen liberal ve demokrat kanat üyesi İzaskun Barandica verdiği soru önergesinde, Türkiye'nin anayasal reform paketini kabul etmekle AB üyeliğine bir adım daha attığını belirtti. 12 Haziran 2011 tarihinde daha sonra Türkiye'yi şiddetli siyasi ve kurumsal kriz içine sokan parlamento seçimlerinin yapıldığını hatırlatan Barandica şöyle devam etti:
"Hem ana muhalefet partisi CHP hem de Kürt üyeler parlamento çalışmalarını yasal mercilerin 9 milletvekilinin hapis cezasını onaylaması üzerine boykot etti. Komisyon'un bu konudan bilgisi var mı ve Türk yetkililerle konuyu herhangi şekilde gayrı resmi görüştü mü? Bu parlamenterlerin şu andaki durumu nasıl? Komisyonun Türkiye'nin sözkonusu tavrı konusundaki görüşü ne ve bu gibi hareketlerin AB fasılları üzerindeki müzakerelere zararı dokunacağını düşünüyor mu?"


"Vekillerin tutuklulukları genel kaygıları ortaya çıkarıyor"

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye yanıtında Komisyon'un CHP milletvekillerinin Temmuz, BDP milletvekillerinin ise Ekim'de yemin etmelerini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Türkiye hakkındaki 2011 İlerleme Raporu'nda altı çizildiği gibi, seçilmiş parlamenterlerin hapiste bulunmasının, mahkeme öncesi uzun tutukluluklar ve anti terör mevzuatının dar yorumuna ilişkin genel kaygıları ortaya çıkardığını belirten Füle yanıtına şöyle devam etti:
"Türkiye'nin geleceğine ilişkin çok önemli tartışma ve görüşmeler yeni parlamentoda kısa bir süre sonra yapılacak. Demokrasi ve insan hakları bu tartışmanın temel yönleri olmalıdır. Komisyon Türk hükümeti ve Parlamentosunun acil olarak yasal çerçevede değişiklik yapmak suretiyle bu konuların üzerine gitme konusunda birleşeceğini ummaktadır. Böyle iddialı bir ajanda, diyalog ve uzlaşma ruhu içinde tüm demokratik güçlerin dâhil olduğu, kapsayıcı bir süreç üzerine temellendirilmelidir. Komisyon Türk yetkililerle düzenli temaslarında devamlı olarak bu mesajı iletmektedir ve Türkiye'nin katılım müzakerelerinin bir parçası olan siyasi kriterlerle uyumunu gözlemeyi sürdürecektir."

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)