Suriye ile ABD yüzünden karşı karşıya geldik!

Daha düne kadar dostumuz olan Suriye ile ABD yapımı “Arap Baharı” sonrası gerilen ilişkiler, Şam’da elçiliğimize saldırılmasıyla kopma noktasına geldi. Türkiye’nin sert tepkisi sonrası Suriye’den gelen özürle tansiyon bir nebze düştü.


Dışişleri sert çıkınca Suriye’den özür geldi
Türkiye ile Suriye arasındaki gerginlik büyüyor. Diplomatik temsilciliklerimize önceki akşam yapılan saldırılar karşısında, Dışişleri Bakanlığı’nın kararlı tutumu ve uyarısı, Suriye’yi geri adım atmak zorunda bıraktı.
Türkiye’nin Suriye ile bir süredir bozuk olan ilişkileri, hafta sonu gerçekleşen gelişmelerle yeni bir boyut aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki diplomatik temsilciliklere yapılan saldırılara ilişkin olarak, bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacaklarını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Dışişleri Bakanlığının 2012 Yılı Bütçesi hakkında bilgi veren Davutoğlu, Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği, Lazkiye Fahri Konsolosluğu ve Halep Başkonsolokluklarına yapılan saldırılara ilişkin açıklamalarda da bulundu. Davutoğlu, “Buradan, hem de meclisimizin çatısı altında, Suriye yönetimine bir kez daha sesleniyorum; başkonsolosluklarımıza, büyükelçiliklerimize yapılan saldırı gerekli diplomatik tepkilerle cevabını görmüştür ama biz bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacağız ve Suriye halkının mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Arap Birliği’nin kararları
Arap Birliği’nin son aldığı kararların, birlikte istişare de ettikleri, doğru kararlar olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Çünkü artık bu mesajın Suriye yönetimine iletilmesi gerekiyor” dedi. Fas’ta Arap Ligi ile Türk-Arap forumu toplantısında bu kararları ele alacaklarını kaydeden Davutoğlu, bundan sonra Suriye yönetiminin kendi halkına uyguladığı şiddeti sona erdirmesi ve reformları bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini dile getirdi. Davutoğlu, “Türkiye’nin bu konuda politikası net ve açıktır. Halkın haklı taleplerinin yanında yer alacağız ve Suriye yönetiminin bu baskısı karşısında da gerekli bölgesel ve uluslararası platformları harekete geçireceğiz” diye konuştu.

Saldırılar için özür
Türk Dışişleri’nin bu sert çıkışının ardından, Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, ülkedeki diplomatik misyonlara düzenlenen saldırılar için özür diledi. El Muallim, Şam’da düzenlediği basın toplantısında, “Dışişleri Bakanı olarak, yabancı misyonlara yapılan bu saldırılar için özür diliyorum” dedi. Viyana Sözleşmesi çerçevesinde elçiliklerin güvenliğinden sorumlu olduklarını belirten El Muallim, bu olayların tekrarlanmayacağını umduğunu söyledi. Arap Birliği’nin önceki gün Suriye’nin üyeliğini askıya almasının ardından Suriye’deki Türk, Suudi Arabistan ve Fransız diplomatik misyonları hükümet yanlısı oldukları belirtilen sopalı ve bıçaklı büyük bir grubun saldırısına uğramıştı. Bu arada, Suriye ile ilgili bir başka gelişme Avrupa Birliği’nden geldi. AB üyeleri Suriye’ye ilave yaptırımlar kapsamında Şam yönetiminin şiddet politikasında sorumluluğu bulunan 18 kişinin daha mal varlığını dondurmak ve vize yasağı koymak konularında anlaştı. AB büyükelçilerince hazırlanan ilave yaptırımlar arasında, Avrupa Yatırım Bankası’nın Suriye’ye kredileri dondurması da bulunuyor. AB, 9 aydır meşru talepleri için meydanlara çıkan halkıyla savaşmayı seçen Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’a bir kez daha “çekil” çağrısı yaparak şiddet politikasının devamı halinde yaptırımları daha da ağırlaştıracağı uyarısında bulunacak. Yaptırımlar kapsamında bugüne dek Esad ve yakınları dahil 56 Suriyeli yetkilinin mal varlığını donduran ve vize yasağı getiren AB, Suriye’den ham petrol ithalatını ve Avrupalı şirketlerin bu ülkede petrol üretimine yatırım yapmasını yasaklamıştı. Suriye Merkez Bankası’na para transferini de durduran yaptırımlar kapsamında Suriye Ticaret Bankası dahil rejimi finanse eden 19 kuruluşun AB’deki mal varlıkları dondurulmuştu. AB’nin bu tavrına karşın, Suriye’ye destek verenler de geri adım atmadı. Bunlardan Irak Hükümeti, Suriye’nin Arap Birliği’ndeki üyeliğinin askıya alınmasının kabul edilemez ve çok tehlikeli olduğunu belirtti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)