Suriye ve İran “ortak eylem” planı yapıyor

Son dönemde Batı’nın artan tehditlerine maruz kalan Suriye lideri Beşşar Esad ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedineced’ın ortak davranma kararı aldığı iddia edildi. Bu iddiayı ortaya atan Kuveyt gazetesi El Siyasah, henüz resmi açıklama olmadığını ama ’haber’i güvenilir kaynaklardan aldığını ileri sürdü.

Suriye ve İran’dan ortak eylem planı
Suriye ve İran’ın son zamanlarda yoğunlaşan Batılı ülkelerin tehditlerine karşı ortak bir eylem planı oluşturduğu iddia edildi. Hedefler arasında Türkiye de var.
Türkiye’nin iki sınır komşusu Suriye ve İran’ın Batılı ülkelerin çıkarları doğrultusunda, ciddi bir tehdit altında olduğu biliniyor. İsrail ve Arap Birliği’nin de Batı’yla birlikte bu tehditlere ortak olması, bölgedeki sıcak gelişmelerin habercisi olarak görülüyor. Bu durum karşısında boş durmayan Suriye ve İran, muhtemel bir yabancı müdahaleye karşı ortak hareket etme kararı aldı. Bu konuda, henüz iki ülkeden de resmi açıklama yok ancak iddiayı ortaya atan Kuveyt gazetesi El Siyasah, tezini güvenilir kaynaklardan gelen bilgilerle destekliyor. Gazete, Washington’daki Lübnan lobisine ve Amerikalı ulusal güvenlik kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın geçtiğimiz günlerde “Orta Doğu’da deprem yaratma” tehdidinin ardından ABD ve NATO’nun Avrupalı üyelerinin Suriye’ye olası bir insani müdahale ya da İran’ın nükleer kampanyasına karşı askeri bir girişimde bulunulması durumunda iki ülkenin nasıl cevap vereceğini incelemeye başladığı iddia edildi. Bu teoriye göre, Suriye ve İran, altı cepheden oluşan bir plan hazırladı. Hizbullah, İran yanlısı gruplar ve Hamas’ın askeri kanadını bir araya getiren senaryoya göre iki ülkenin müdahale edilmesi halinde, Türkiye’ye Irak, Suriye ve İran sınırından eşzamanlı saldıracağı varsayılıyor. Kürt bölgelerinden içeri girilerek, özellikle askeri üsler ve Amerikan hedeflerine saldırılacak. Yine senaryoda, Kızıl Deniz’de Hamas ve İran Devrim Muhafızları, ABD ve Avrupalı gemilerin geçişini engellemek için Süveyş Kanalı’na saldıracağı da öngörülüyor. Körfez bölgesinde ise, İran Devrim Muhafızları’nın Batılı ülkelerin kullandığı donanma, ticaret ve petrol taşıma rotalarını ele geçirmesi planın bir parçası olarak görülüyor. Gazete ayrıca Beşşar Esad’ın artık sadece Arap Baharı’na karşı değil, ABD ve NATO üyeleri için de bir tehdit olarak görüldüğünü yazdı. Gazetenin kaynaklarına göre Amerikan gizli servisi, İran ve Suriye’nin ABD’nin sınırları içinde saldırı düzenleyebileceğini düşünüyor.

Rusya uyardı
Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in İran’a yönelik önleyici bir askeri operasyon olasılığının arttığı açıklamasının ertesinde, İran’a silahlı bir müdahalenin “çok ciddi bir hata” olacağını söyledi. Lavrov, “Bu noktadaki tutumumuz iyi biliniyor. Bu çok ciddi bir hata olur, beklenmedik sonuçlara yol açabilir” diye konuştu.

Esad: Her çatışmayı kazanmalıyız
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, “bağımsızlığımızı ve ulusal hür kararımızı hedef alan her çatışmada kazanmaktan başka şansımız yok” dedi. Suriye resmi haber ajansında yer alan habere göre, bugün Rakka ilinde bulunan ve bayram namazını buradaki Nur camisinde kılan Beşşar Esad, Rakka kenti valilik binası önünde toplanan vatandaşlara seslendi. Suriye’nin bağımsızlığı ve ulusal kararlarını hedef alan her çatışmada kazanmaktan başka çarelerinin olmadığını belirten Esad, Suriye halkının, fitne, terör ve dış müdahaleye karşı durmada meşru ilkelere dayandığını söyledi. Esad’ın konuşması sırasında moralinin yüksek olduğu ve yüzünün hep güldüğü dikkatleri çekti.

Ahmedinecad: ABD, İran’dan korkuyor
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Batı ve İsrail ile yarışabildiği için ABD’nin, İran’ın büyüyen askeri gücünden korktuğunu söyledi. Mısır’da yayımlanan El Ekber gazetesiyle mülakat yapan Ahmedinecad, ABD ve İsrail’in Tahran’a karşı takındığı katı tutumla ilgili olarak Washington’u, İran’ı itibarsızlaştırmaya ve Suudi Arabistan ile ihtilaf tohumları ekmeye çalışmakla suçladı. İran’ın bölgedeki herhangi bir ülkeden askeri kapasite olarak farklı olduğunu ileri süren Ahmedinecad, ülkesinin askeri kapasite ve ilerlemesini artırmaya devam ettiğini, İsrail ve Batı ile özellikle de ABD ile yarışabilecek durumda olduğunu kaydetti. “ABD, İran’ın kapasitesinden korkuyor” diyen Ahmedinecad, İran’ın kendine yönelik bir harekete izin vermeyeceğini ifade etti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)