Suriye’den Türkiye’ye terör sitemi

Surİye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Lübnan, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerin terörü finanse ettiğini iddia etti. Mikdad, “Tek taraflı bakanlar dürüstlüğünü yitirdi” dedi.

Şam: Türkiye terörü finanse ediyor
Financial Times gazetesi Türkiye’nin, Suriye’ye yaptırıma hazırlandığını yazdı.
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, ülkesinde yapılan hükümet karşıtı gösterileri terör eylemleri olarak niteledi. Mikdad, aralarında Türkiye’nin de olduğu Lübnan, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün gayri resmi yollarla terörü finanse ettiğini iddia etti. Mikdad, Suriye’de karışıklık sürerken, meydana gelen olaylarla ilgili kimi ülkelerin olaylara tek taraflı baktığını ifade ederek, bu sebeple dürüstlüklerini yitirdiklerini söyledi. Ülkedeki şiddet olaylarında 1150 güvenlik mensubunun öldürülmesinin görmezden gelindiğini savunan Mikdad, ele geçirilen silahlı şahısların polis ve güvenlik mensuplarının yanı sıra sivil vatandaşlara da ateş açtıklarını itiraf ettiklerini illeri sürdü. Süreç içerisinde çeşitli hataların yapıldığını ve reform çalışmalarını arzu edilen neticeyi vermediğini kabul ettiklerini ifade eden Mikdad, “Bu hataları kabul etmemiz gerekir, ancak olaylar bu şekilde şiddet boyutuna taşınmamalıydı” dedi. Ülkesine hiçbir şekilde dokunulmayacağını öngörüsünde bulunan Mikdad şöyle devam etti: “Onlar hiçbir şekilde Suriye’ye dokunamazlar. Bunu gerçekleştirebileceklerine inansalardı yaparlardı. Çünkü tüm bölge Suriye’ye bir müdahaleye karşı çıkıyor. Biz, Suudi Arabistan hükümeti veya Ürdün hükümeti, Lübnan veya Türk hükümetinin terör gruplarını finanse ettiğini söylemek istemiyoruz. Ancak, terör finansmanının bu ülkelerden gayri resmi kaynaklardan geldiğine inanıyoruz. Bunun için biz de kardeş ülkelerin buna izin vermemesini istiyoruz. Çünkü bu uluslararası kanunlarda teröre destek anlamına geliyor.”

Yaptırım hazırlığı
İngiliz Financial Times gazetesi, “Türkiye, Suriye’ye yaptırıma hazırlanıyor” diye yazdı. Gazete, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla yapılan görüşme sonrasında, Suriye’ye uygulanacak olası bir uçuşa yasaklı bölgeye Türkiye’nin destek verme ihtimalinin ima edildiğini belirtti. Türkiye’nin, Suriye’ye yeni yaptırımlara hazırlanarak pozisyonunu sertleştirmekte olduğu vurgulanan haberde Ankara’nın bu tavrının Washington tarafından olumlu karşılandığına işaret ediliyor. Haberde ayrıca, Esad’ın Suriye’ye yapılacak bir müdahalenin yeni bir Afganistan doğuracağı yönündeki uyarısının Davutoğlu tarafından paylaşılmadığı belirtildi. Bakan’a göre Suriye’deki durum eski Doğu Avrupa ülkelerinde yaşananlara benziyor.

Esad anlaştı mı?
Suriye TV’si, ülkede 7 aydır süren karışıklığa son vermek için bir çözüm bulma konusunda Arap Birliği ile nihai anlaşmaya varıldığını duyurdu. Arap Birliği ise Şam yönetiminden cevap beklendiğini bildirdi. Suriye devlet televizyonunun haberinde, Suriye’deki durumla ilgili olarak Arap Birliği ile Suriye arasında nihai anlaşmaya varıldığı, resmi açıklamanın Arap Birliği’nin merkezinin bulunduğu Kahire’de yapılacağı kaydedildi.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)