Tasarrufları artırmak için vergi teşviği yolda

Bakan Şimşek, cari açık sorununun tasarrufların düşüklüğünden kaynaklandığını belirterek, tasarrufları artırmak için yeni vergi teşviklerinin uygulanacağını açıkladı.
Tasarrufların milli gelir içindeki payının yüzde 15 gibi tehlikeli sınıra kadar düşmesi hükümeti harekete geçirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarrufların artırılması için vergi teşviklerinin de gündeme gelebileceğini bildirdi. Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’ndaki İnteraktif Oturumda konuşan Şimşek, Avrupa’daki gelişmelerin ticaret kanalıyla Türkiye’yi olumsuz etkileyebileceğini ifade ederek, Avrupa’da durumun kötüleşmesinin ticaret, turizm ve yabancı doğrudan yatırım kanallarından Türkiye’yi bir miktar etkileyebileceğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Hükümet olarak cari açığın yapısal boyutunu çok önemsediklerini vurguladı.

Hane halkı borcu
Maliye Bakanı Şimşek, cari açık sorunun tasarruf oranının düşüklüğünden, enerjide dışa bağımlılıktan, geleneksel sektörlerde yoğun üretim tarzından kaynaklandığını dile getirerek, Türkiye’nin Avrupa ile farkları da bulunduğunu, Avrupa’da, özellikle Euro Bölgesi’nde bir esneklik olmadığını söyledi. Şimşek, “Bizde kur esnek. Son dönemde önemli bir, yani kur sistemi, esnek kur sistemi çalıştı. Önemli bir düzeltme yaşandı. İnanıyorum ki bunun sonucunda cari açık trend olarak olumluya dönecek, yani genişleme duracak, daralmaya başlayacak” dedi.
Son yıllarda hane halkının borçluluk düzeyinin bir miktar arttığını, yine de bunun AB’ye, diğer birçok ülkeye göre düşük olduğunu bildiren Şimşek, hep makroekonomik ihtiyati tedbir üzerinde yoğunlaştıklarını, şu anda dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların temelinde; devletlerin borçlarının çok büyük ve bankaların çok zayıf olmasının yattığını anlattı. Hane halkının döviz cinsinden borçlanmasına izin vermediklerini belirten Şimşek, “Gerek devletin gerek bankacılık sektörü bilançosu gerekse vatandaşın bilançosuna baktığınız zaman sağlamız. Bu ne demek? Dışarıda bir kriz yaşansa dahi Türkiye’ye etkileri kalıcı bir tahribat yaratmaz. Böylesine sağlıklı bir yapının mevcut cari açığı idame etmesi de nispeten kolaylaşıyor” diye konuştu.

Gelir vergisi reformu
Şimşek, “Vergi kanunlarını etkinlik, basitlik ve adalet ilkeleri çerçevesinde gözden geçirdik. Yapmamız gereken daha çok şey var. Bunların başında özellikle önümüzdeki dönemde Gelir Vergisi reformu yapacağız. Vergi Usül Kanunu’nu yeniden yazacağız, gözden geçireceğiz. Buna ilişkin çalışmalarımız bu yıl sonu itibariyle bitmiş olacak. Ama yasallaşması Meclisimizin süreciyle ilişkilidir. İnşallah önümüzdeki yıl da bu konuda bir mesafe katetmeyi ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kamu borç stoku % 32’ye düşecek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakın zamanda “ihtiyatlı” Orta Vadeli Programı (OVP)yayınladıklarını, bu programda “Avrupa’da işlerin kötüye gidebileceğinin dikkate alındığını” belirterek, “Bizim tabii ki B planımız da var. B planından kast ettiğimiz şey şu; Türkiye’de şu anda kamu borç stokunun milli gelire oranı, yani devletin iç ve dış borç, toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 40’ın altına düştü. Amerika’da yüzde 100, birçok AB ülkesinde, Japonya’da bunlar yüzde 100’lerin çok üstünde. Uluslararası çalışmalar, borcun milli gelire oranı 90’ı aştığı zaman büyümeyi aşağı doğu çektiğini, ekonomik performansı ol umsuz etkilediğini ortaya koyuyor” dedi. Şimşek, OVP’de 2014 sonu itibariyle Türkiye’nin kamu borç stokunun milli gelire oranının yüzde 32’ye düşüreceklerini söylediklerini belirtti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)