Thomas Friedman,"Türkiye'ye önümüzdeki günlerde bağımlı kalmaya devam edeceğiz"

New York Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı Thomas Friedman, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsız durumun, Türkiye ve Amerika'yı yakın gelecekte dost kalmaya mahkum ettiğini savunarak, "Türkiye'ye önümüzdeki günlerde bağımlı kalmaya devam edeceğiz" dedi.

Amerika'nın Sesi'ne göre, Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) tarafından Washington'da düzenlenen toplantıya katılan Thomas Friedman, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsız durumun, Türkiye ve Amerika'yı yakın gelecekte dost kalmaya mahkum ettiğini savundu.

Ortadoğu uzmanı yazar, bölgedeki istikrarsızlığın Amerika'nın geleneksel müttefiklerini de etkilediğini hatırlatarak, Türkiye'nin bu devletler karşısında hala güçlü konumunu koruduğunun, önemli bir NATO müttefiki olmaya devam ettiğinin ve canlı bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizdi.
"Türkiye'ye önümüzdeki günlerde bağımlı kalmaya devam edeceğiz" diyen yazar, Washington'un Irak'ın istikrarı konusunda da Türkiye'ye güvendiğinin altını çizdi. Friedman, Türkiye'nin Iraklı Sünniler için bir güvence olduğuna, bölgesel Kürt hükümetiyle derin ekonomik ilişkilere sahip olduğuna ve İran'ın nüfuzuna karşı bir alternatif olduğuna dikkati çekti.
Tunus, Libya, Mısır, Bahreyn ve Yemen'deki ayaklanmaları "içe dönük patlamalar" olarak niteleyen Thomas Friedman, Suriye'deki ayaklanmayı ise tüm bölgesel güçleri içine çekebilecek, "dışa dönük patlama" olarak değerlendirdi.

Türkiye'nin Şam'da hükümeti çökerse, PKK'nın Suriye'de güvenli bir sığınak kazanabileceği ihtimalinden çekindiğini savunan New York Times gazetesi yazarı, önümüzdeki istikrarsızlık döneminin nasıl bir şekil alacağının hala bilinmediğini söyledi.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)