Trans Hazar Boru Hattı savaş çıkarabilir

Türkiye’den geçerek AB’ye ulaşacak Trans Hazar Boru Hattı Rusya’nın “Gürcistan gibi bombalarız” tehdidine maruz kaldı.
Hazar Denizi’ndeki sınır anlaşmazlıklarının çözülmemesinden dolayı, Avrupa’ya gaz gönderme rekabetinin Hazar Denizi’nde silahlı bir çatışmaya yol açabileceği ileri sürüldü. Rus “Nezavisimaya Gazeta” dünkü sayısında, “Hazar Denizi’nde Savaş Çıkabilir” başlığıyla yayımladığı haberde, Avrupa’ya gaz temini konusunda yaşanan rekabetin sınır sorunlarının çözülmediği Hazar Denizi’nde silahlı çatışmaya yol açabileceği ileri sürüldü. Haberde Rus uzmanların da bu konuda Rusya’nın pozisyonunu göz ardı etmenin kesinlikle 2008 yılında Gürcistan ile yaşanan benzeri bir silahlı çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulunduğu kaydedildi. AB’nin Rusya’nın TCP’nin inşası konusunda engel çıkarmamasını istediği ifade edilen haberde, AB’nin buna karşı olarak Rusya’nın büyük önem verdiği Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı’nın inşasını engelleme tehdidinde bulunduğu ileri sürüldü. Haberde, Türkmenistan ve Azerbaycan’ın söz konusu boru hattının kendi ulusal sınırları içinde inşa edileceğini belirttiği vurgulandı.

Askeri ve siyasi nedenler
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri Enstitüsü Başkanı Mihail Aleksandrov da Moskova’nın Hazar Denizi’nin yasal rejiminin ihlaline izin verememe nedeninin haklı olduğunu belirterek, “İran ile yapılan anlaşmalar üçüncü ülkelerin askeri üslerinin ortaya çıkması da dahil bölgede meşru bir anarşiye yol açabilir” dedi.
Moskova’nın böylesi bir durumda 2008 yılında Gürcistan’a karşı aldığı önlemin benzerini almak zorunda kalacağını ileri süren Aleksandrov, “Bu defa Bakü ve Aşkabat’ı uluslararası hukuka uymaya zorlayacak. Bunu da başka bir dilden anlamamaları halinde muhtemelen hava operasyonlarıyla yapmak zorunda kalacak” iddiasında bulundu.

TPAO ve Shell arasında stratejik ortaklık
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile İngiliz enerji şirketi Shell arasında Antalya Açık Deniz/Güneydoğu Anadolu Bölgesi alanlarını kapsayan, arama, üretim paylaşım anlaşmaları imzalandı. Törenle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın şahitliğinde gerçekleşen iki anlaşmaya, TPAO adına Genel Müdür Mehmet Uysal, Shell adına da Royal Dutch Shell Uuluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcolm Brinded imza koydu. Anlaşma ile iki firma Antalya açıklarında önce sismik arama, ardından da sondaj faaliyetlerinde bulunacaklar. TPAO ve Shell Güneydoğu’da ise şeyl gaz (kaya gazı) üretiminde faaliyet gösterecek. TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Antalya ve Güneydoğu’da yapılacak sismik arama, sondaj ve üretim faaliyetlerinde tüm masrafların Shell firması tarafından karşılanacağını bildirdi.Royal Dutch Shell Uluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcolm Brinded de yaptığı açıklamada, Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin 1923’te başladığını belirtirken, “Cumhuriyetin kuruluşundan beri buradayız, önümüzdeki uzun on yıllarda da burada olmak istiyoruz” dedi.Güneydoğu’da farklı bir ortamın söz konusu olduğunu ifade eden Brinded,burada test etmek açısından ilk aşamada 5 kuyunun açılacağını ama zamanla bunun 10’un üzerine çıkacağını düşündüğünü kaydetti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)