Türkiye-İran rekabetinde oyun bitti, Türkler kazandı

Richard Amirtage, Vatan temsilcisi İlhan Tanır’la Washington’daki ofisinde görüştü
ATC Başkanı Amirtage, laik ve Müslüman Türkiye’nin Araplara krallara ihtiyaçları olmadığını gösterdiğini, İran’ın bölgede Türkiye’nin gerisinde kaldığını söyledi.

Bush döneminin müsteşarlarından olan Amirtage danışmanlık şirketinin sahibi ve Amerikan-Türk Konseyi’nin (ATC) başkanı Richard Armitage, Vatan gazetesi Washington temsilcisi İlhan Tarın’a konuştu. Amirtage, Türkiye hakkında şu açıklamalarda bulundu:

- ABD de artık ‘Arap Baharı’ konuşulmuyor, onun yerine ‘Arap değişiminden’ bahsediliyor. Bu değişimin kalbinde bıkkınlık ve otoriter yönetimler var. Laik ve Müslüman ülke Türkiye Araplara bir İslam ülkesinin kralcı olmak zorunda olmadıklarını gösterdi.

- Türk demokrasisinin eksik yönleri eleştirme hakkını kendimde bulmuyorum. Ama ABD’yi eleştirebilirim. Biz ‘kendi eteklerimizdeki kiri temizlemeden başkasına söz söylememek lazım” deyimine inanırım. ABD’nin demokrasi ihraç etmeye kalkmaması lazım.

- ABD Türkiye’ye PKK konusunda ‘gerçek zamanlı’ istihbarat yardımı yapıyor. ABD ordularının Irak’tan çekildiği bir dönemde PKK’nın Türkiye’ye karşı daha canlanacağı ve düşmanlasacağı korkusunun olduğu bir dönem. ABD’nin Türkiye’ye daha çok yardım etmesi su götürmez bir gerekliliktir.

- Türkiye ve İran arasında bir rekabet söz konusu değil artık, Türkiye bu rekabette yükselişte. Arap dünyasındaki liderlik boşluğu da sanıyorum Türkiye’nin bu yükselişine açık kapı bıraktı Avrupa ve Ortadoğu arasındaki bir köprü olarak. Bu arada tarihten gelen bazı Turk-Arap düşmanlığı da sanki arka plana itildi gibi. İran ise sadece Suriye ve Lübnan’daki Hizbullah üzerinde nüfuz sahibi. Artık rekabetin olduğunu sanmıyorum, “game is over” and Türkiye yükselişte.

- Türkiye’nin Suriye’ye şu an için askeri müdahale etmek istediğini sanmıyorum. Türkiye şu anda, benim de tamamen desteklediğim bir şekilde PKK’ya yoğunlaşmış durumda.

- Türk-İsrail ilişkilerinde ABD hayal kırıklığı yaşıyor. Bir kaç kez iki ülkeyi barıştırmaya yaklaştı, ama olmadı. İsrail, Suriye ve Mısır’daki değişimin yaşandığı şu günlere Türkiye ile problem istemiyor. Türk-İsrail ilişkilerinin iyileşmesi bölgede tansiyonu da azaltır.

- ATC başkanlığına Türkiye’nin İran’a yaptırımlara ‘Hayır’ dediği, Mavi Marmara olayının patladığı dönemde başladım. ABD-Türkiye ilişkileri gerçekten zordu. Ancak şu anda iki ülke ilişkileri harikulade durumda.

Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)