Türkiye’nin ipini çektiler

Hükümet, kredi rating kuruluşlarından kredi notumuzu artırmasını beklerken, Fitch Türkiye’nin notunu durağana çevirdi. İMKB çökerken, dolar fırladı.
Türkiye kredi rating kuruluşlarından ’yatırım yapılabilir ülke’ notu beklerken, tam tersi oldu ve kredi notu durağana çevrildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin “BB” olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu teyit ederken, not görünümü “Pozitif”ten “Durağan”a çevirdi. Bunun üzerine serbest piyasada dolar 1.87 TL’ye fırlarken, İMKB’ye satış baskısı geldi. Kuruluştan yapılan açıklamada, not görünümünün revize edilmesinde, yüksek düzeydeki cari açığını azaltmaktaki güçlüklerle karşı karşıya bulunan Türkiye’nin makroekonomik istikrarında kısa vadeli risklerde artış olmasını yansıttığı ifade edildi. Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Fitch Rating, Türkiye’nin BB+ olan kredi notunu teyit ederken, görünümünü Pozitif’ten Durağan’a çekti. Fitch, Türkiye’nin cari işlemler açığını azaltmakta zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Fitch ayırca şu açıklamayı da yaptı:

Büyüme gelecek yıl % 2.2
“Türkiye ekonomisi 2011’in ilk yarısında aşırı ısındı. Ekonomik aktivite ve kredi artışı son aylarda yavaşladı. Türkiye’de yüksek dış finansman zorluğu global bozulmalara karşı kırılganlığını artırıyor.”
Fitch’in EMEA Bölge Sorumlusu Ed Parker, Türkiye’nin, düşük tasarruf oranlarına sahip olması ve önemli dengesizliklere çözüm üretmeksizin güçlü büyümeyi sağlayamayabileceği için makroekonomik performanısının çok dalgalı olduğuna işaret ederek Türkiye’nin ekonomisinin banka kredilerinde yıllık bazda yüzde 36’lık artışın, gayri safi yurtiçi hasılada çift haneli büyümeyi desteklemesi ve artan enflasyon ve cari açıktaki yükselişle birlikte ekonominin “aşırı ısındığına” dikkat çekti. Geçen aylarda ekonomik faaliyetlerde ve kredi artışında yavaşlama olduğunu belirten kuruluş, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 7,5 ve gelecek yıl yüzde 2,2 büyüyeceğini tahmin etti.

Kapanışa doğru alım geldi
Fitch’in açıklamasının ardından borsaya gelen hızlı satışlarla 1250 puana yakın değer kaybeden İMKB 100 endisi seans sonuna doğru gelen alımlarla günü 894,87 puan azalarak 51.091,51 puandan kapattı.. Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,72 oranında değer yitirdi. Açıklamanınhemen ardından 1.8760’a kadar çıkan dolar, serbest piyasa kapanışta 1.8670’e indi.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)