Türkiye’yi savaşın içine çekmeye çalışıyorlar...

Amerika, Fransa’yı da yanına alarak Türk askerini ateşe atmaya hazırlanıyor. İsrail gazetesi bu
planı manşetten duyurdu.
Türkİye’nin Suriyeli silahlı işbirlikçilerin yönetime karşı savaşına destek olmak üzere Suriye içinde tampon bölge oluşturmasının beklendiği ileri sürüldü. Haaretz Gazetesi iddiasını İsrailli savunma yetkililerine dayandırdı. İsrailli yetkililer, muhaliflere üs oluşturacak tampon bölgelerin Türk ordusu tarafından korunacağını ileri sürdü.

Türkiye’yi ateşe atma çabaları
Türkiye’ye gaz veren gazeteler kervanına İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi de katıldı, “Türkiye, Suriyeli muhaliflere yardım için tampon bölge oluşturacak” diye yazdı.
İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, Türkiye’nin Suriyeli silahlı işbirlikçilerin yönetime karşı savaşmasına destek olmak üzere Suriye içinde tampon bölge oluşturmasının beklendiğini ileri sürdü.
Gazete iddiasını İsrailli savuma yetkililerine dayandırdı. İsrailli yetkililer, Suriyeli muhaliflere üs oluşturacak tampon bölgelerin Türk ordusu tarafından korunacağını ileri sürdü. Gazete, Suriye ordusundan kaçarak muhalefet saflarına katılan eski askerlerin silahlı direnişinin son haftalarda Türkiye sınırına yakın İdlib, Humus ve Hama kentlerinde yoğunlaştığına dikkat çekerek, “Suriye ordusunun kontrolünü tamamen kaybettiği İdlib, tıpkı Libya devriminin başlarında isyancılar tarafından ele geçirilen ve isyancı hareket için geçici üs olarak kullanılan Libya’daki Bingazi kenti gibi, bağımsız ve isyancıların kontrolünde bir bölge haline gelme potansiyeli taşıyor” diye yazdı.

ABD ve Fransa uzlaştı
Fransa ve ABD, Suriye’de insani koridorlar kurulması konusunda birlikte çalışmak konusunda anlaştı. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, yaptığı açıklamada, Fransa ve ABD dışişleri bakanları Alain Juppe ile Hillary Clinton’ın, telefon görüşmesinde, insani koridorlar kurulması olasılığı konusunda birlikte ve partnerleriyle çalışmak için görüşbirliğine vardıklarını belirtti.
Valero, iki bakanın Suriye’de, bilhassa rejim güçlerinin kuşatması altındaki Humus kentinde insani durumun giderek bozulmasından endişe duyduklarını kaydetti. Dışişleri Bakanı Juppe, Suriye toprakları dahilinde insani yardım koridoru açma fikrini Avrupalı liderlerle görüşeceğini söyledi.
Türk ordusunun sınırın Suriye tarafında bir tampon bölge oluşturabileceği yönündeki haberler hakkında tepkisi sorulan Juppe, insani yardım seçeneklerini önümüzdeki ay Avrupalı meslektaşlarıyla görüşmeyi umduğunu ve üzerinde düşündüğü seçeneklerden birinin güvenlik koridorları açmak olduğunu söyledi.

Koşullar
Suriye’de insani yadım koridoru kurulması önerisinde bulunan Juppe, bunun için rejimle anlaşmanın ve uluslararası görevlendirme gibi bazı koşulları yerine getirmenin gerekli olduğunu kabul etti ve konunun BM, AB ve Arap Birliği ile ele alınacağını kaydetti. Juppe, Libya’da Kızılhaç’ın tıbbi malzeme ulaştırmak için yaptığı gibi bir koridorun Suriye’de de uygulanabileceğini öne sürdü.
Juppe, “Bunun için uluslararası camia, BM, Arap Birliği rejimden insani yardım koridorları için onay alabilir” dedi.


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)