Twitter'da Türkçe Araştırması

Fransız kökenli Semiocast adlı firmanın yaptığı bir araştırma ile tüm dünyadaki twitter kullanıcılarının mesajları incelenerek kullanılan dillerin haritası çıkarıldı.

2010 yılının Temmuz ayından başlayarak 2011'in Ekim ayına kadar geçen süre içinde yazılan 5.6 milyar mesajın analizi ile oluşturulan rapora göre İngilizce tahmin edeceğiniz gibi en çok kullanılan dillerin başında geliyor.

Araştırmanın uzun bir sürece yayılması sayesinde hem aylık olarak yazılan tweet sayısındaki artışı görmek hem de her bir diln toplamda ne kadarlık bir oranda artıığını izlemek mümkün hale getirilmiş.

Twitter'da en çok kullanılan diller

Yukarıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi %39 ile lider olan İngilizce'yi %14 ile Japonca izliyor. Üçüncülük koltuğunda ise %12 ile Portekizce bulunuyor.

Listede Çince'nin bulunmaması ise sitenin Çin'de yasaklı olmasından kaynaklanıyor.

Araştırmada listelenen 61 dil arasında Türkçe ise %0.8'lik payı ile oldukça gerilerde yer alıyor. Buna rağmen dilimizin site içinde bir yıllık kullanımına bakıldığında %290 gibi önemli bir artış olduğu görülüyor.

Yazılan toplam İngilize mesaj sayısı bir yıl içinde %182 oranında artmış olmasına rağmen bütün tweetler arasında İngilizce'nin oranı giderek azalıyor. Bu duruma diğer dillerin büyüme hızının İngilizce'den daha yüksek olması sebep oluyor.
Günlük atılan tweet sayısının aylık olarak değişimi

Arapça'nın bir yılda %2146 gibi rekor bir büyümeyle Twitter'ın en çok kullanılan 8. dili olması ise hiç şüphesiz Arap Baharı adıyla anılan olaylarda halkın sosyal ağlar üzerinden organize olmasından kaynaklanıyor.

shiftdelete

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)