'Utanç davası'na Adalet Bakanı'ndan açıklama

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasında Yargıtay'ın kararına ilişkin "Eski ceza yasasının hükümleri ile yapıldı bu yargılama, yeni yasalarımız bu fiilleri daha şiddetli cezalandırıyor" diye konuştu.

Bakan Ergin, resmi temaslar için bulunduğu Bakü'de Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov ile görüşmesinden sonra basın mensuplarına Yargıtay'ın 13 yaşındaki N.Ç ile ilgili kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yargıtay'ın 13 yaşındaki N.Ç ile ilgili dava hakkında aldığı karar konusunda bir soru üzerine Ergin, konunun çok speküle edilen bir durum olduğunu, sürecin devam ettiğini ifade ederek, "Yargıtay o kararı verdi ama hala bir takım süreçler söz konusu" dedi.

Olayın önceki ceza kanunu döneminde işlenen bir fiil olduğunun altını çizen Ergin, " 2005 yılında ceza yasamız değişmiştir malumunuz. Eski ceza yasasını hükümleri ile yapıldı bu yargılama, yeni yasalarımız bu fiilleri daha şiddetli cezalandırıyor" diye konuştu.

2005'den önce olan Türk ceza yasalarında, şimdi kabul edilemeyecek hükümlerin olduğunu kaydeden Ergin, bu durumların geçmişte kaldığını, 2005 yılında yeni mantalite ile hazırlanmış olan Türk ceza yasasının yürürlükte olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Bu çıkan mahkumiyet de eski ceza kanunu hükümlerine bakılarak verilmiş bir mahkumiyettir. Dolayısıyla bundan sonra böyle bir kararın çıkması söz konusu olmayacaktır ama bu fiil 2002 yılında işlenen bir fiil ve 2003-2004 yılında yapılan yargılamaların devamı şu anda süre geliyor. O açıdan bu mahkumiyete bakarak mevzuatımızı yargılamak doğru olmaz, çünkü bu kanunlar değişti Türkiye'de 2005'ten itibaren."



Yargıtay'dan açıklama

Yargıtay Birinci Başkanlığı, 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasında, "basında çıkan haberlere yönelik kurumca yorum yapmanın adil yargılanma/adil yargılama ilkelerini zedeleyeceğinin değerlendirildiğini" bildirdi.

Yargıtay'dan yapılan yazılı açıklamada, Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesinin mağdure N.Ç. ile ilgili kararı üzerine, Yargıtay 14. Ceza Dairesince verilen karar hakkında basın ve yayın organlarında yer alan haber ve yayınlar sebebiyle kamuoyunun doğru bilgilendirilebilmesi için basın açıklamasının yapılması gereği görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonunda; 2002 ve 2003 yıllarında işlenen çeşitli suçlardan dolayı birden çok sanık hakkında, çeşitli tarihlerde düzenlenen toplam 6 adet iddianameyle kamu davası açılmıştır.

Yapılan yargılama sonunda sanıkların üzerine atılı fiillerin suç tarihlerinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden önce olması sebebiyle her iki yasanın karşılaştırılması sonucunda 765 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümlerinin uygulanmasında kanuni bir zorunluluk olduğundan 765 sayılı kanun hükümleri uyarınca karar verilmiş ve bu kararla ilgili olarak yapılan temyiz incelemesi sonucunda Yargıtay 14. Ceza Dairesince yerel mahkemece verilen kararların bir kısmının onanmasına, bir kısmının ise çeşitli hukukî sebeplerle bozulmasına karar verilmiştir.

Yargılama safahatının bütün yönleriyle henüz tamamlanmamış olması ve basında çıkan haberlere yönelik kurumumuzca daha fazla yorum yapmanın adil yargılanma/adil yargılama ilkelerini zedeleyeceği değerlendirilmiştir.''

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)