"Van depremi doğal değil idari bir felaket"

Van'da dün meydana gelen 5.6 şiddetindeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Depremde yurttaşların kullanımına müsaade edilmiş binaların yıkılması, doğal bir felaket değil, idari felakettir'' dedi.

Akkaya, parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Van'da dün meydana gelen 5.6 şiddetindeki depremi değerlendirdi.

Dün yaşanan depremden 17 gün öncede Van'da yine bir deprem olduğunu hatırlatan Akkaya, pek çok insanın yetkililerin görevlerini yapmamaları,nedeniyle ailelerinden koparıldığını söyleyerek şöyle konuştu:

''Oysa bugüne gelene kadar onlarca kamu görevlisinin her şeyin yapıldığına dair açıklamalarına şahit olduk. İşte onlardan biri Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı... 5 Kasım 2011 tarihi itibariyle yaptıkları açıklamada, 'Başkanlığımızdan gönderilen 20 kişilik teknik heyet çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle birlikte ön hasar tespit çalışmalarını tamamlamıştır' diyor.
Van Valisi Münir Karaloğlu'nun durumu daha vahim, 'Vatandaşımızın kendi konutu ile ilgili endişesi varsa, hemen kriz koordinasyon merkezimize ulaşsın. Onlara eleman gönderelim, oturulabilir deniliyorsa, derhal evlerini kullansınlar' diye açıklama yapıyor.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da gerekli koordinasyonun yapıldığını depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılandığını, ilgili bakanlar ve bürokratların deprem bölgesinde olduğunu belirtip, arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bir yandan da hasar tespitinin yapıldığını ilan etmiş. Üzülerek belirtmek zorundayım ki; 5.6 şiddetinde bir depremde vatandaşlarımızın kullanımına müsaade edilmiş binaların yıkılması doğal bir felaket değil, idari felakettir.''

Akkaya, yetkililerin hiç vakit kaybetmeden, ''hasar tespit çalışmalarını kimin yaptığı, yıkılan binaların raporlarını kimin düzenlediği, hangi tekniğin kullanıldığı, kullanılabilir onayı verilip verilmediği, verilmediyse hangi makamın vatandaşların yıkılan binalarda kalmasına göz yumduğu'' sorularına cevap vermesi gerektiğini kaydetti.



Erdoğan Bayraktar'a seslendi

Akkaya, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın depremin ardından yurttaşlara yönelik ''evlerinize taşının'' şeklinde bir beyanı olduğunu anımsatarak, bu sözlerine açıklık getirmesini istedi.

Türk halkının gerçeği öğrenme ve sorumluların cezalandırılmasını isteme hakkı bulunduğunu savunan Akkaya, ''Demokratik ülkelerin temel özelliği olan hesap verilebilirlik ilkesinin gereğini yerine getirmek ve sorumluları açığa çıkarmak Hükümetin görevidir.'' diye konuştu.

İktidarı sorumluları ortaya çıkarmaya davet eden Akkaya, ''Sayın Başbakan'ı sorumluları korumaması için milletimiz adına uyarıyor, hayatını yitiren vatandaşlarımızın aziz hatıralarına duyduğumuz saygı gereği, konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı beyan etmek istiyorum'' dedi.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)