'Vekillerin sanal turu kayıt altında'

TBMM'nin bu itirafı soru önergesine verilen yanıtla geldi: "Evet, log (giriş) kayıtları güvenlik gerekçesiyle tutuluyor ve saklanıyor." TBMM Başkanlığı'nın bu cevabına CHP büyük tepki gösterirken Meclis'te vekillerin bazı sitelere erişiminin engellenmesiyle ilgili olarak 'Vekillere filtre' uygulamasına ise son veriliyor.

TBMM Başkanlığı'nın geçtiğimiz yaz uygulamaya giren yeni bilgisayar yazılım sistemiyle milletvekilleri ve Meclis personelinin giriş yaptığı internet sitelerini kayıt altına aldığı ve bu bilgileri 'güvenlik' gerekçesiyle sistem içinde depoladığı ortaya çıktı.

Akşam Gazetesi'nden Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün 'Milletvekillerinin bilgisayar kayıtları tutuluyor mu?' soru önergesini yanıtlayan Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam, giriş yapılan sitelere ilişkin kayıtların, erişim güvenliği nedeniyle sistem içinde tutulduğunu, ancak bu kayıtlara sadece zimmetli bilgisayar işletmecilerinin erişebildiğini bildirdi. Sağlam'ın önergeye verdiği yanıtta şu ifadeler yer aldı:
'TBMM'nin tüm erişim güvenliğini sağlayan Fortinet-Forti Analyzer Güvenlik Duvarı cihazı log (giriş) kayıtlarını kendi bünyesinde tutmaktadır. Loglara yalnızca bu cihazların üzerinde zimmeti bulunan Bilgi İşlem Müdürlüğü görevlisi erişebilmektedir. Güvenlik Duvar Cihazı'nın bünyesinde tutulan bu veriler, ana bilgisayarlara kaydedilmemektedir. Kişi hak ve özgürlüklerini ihlal edici bir durum söz konusu değildir.'

VAHİM BİR DURUM

'Önergeme verilen yanıt resmi itiraf niteliğindedir' diyen CHP'li Gök, AKŞAM'a yaptığı değerlendirmede, 'Girilen siteleri 'sadece bilgi işlemciler görüyor' savunması, milletvekilleri ve Meclis personelinin özel hayatı ve iletişiminin denetim altına alındığı gerçeğini değiştirmez' dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek başta olmak üzere tüm milletvekillerine çağrıda bulunan Gök, 'Bu uygulama, Meclis'in itibarına gölge düşürecek, milletvekillerinin saygınlığını zedeleyecek bir uygulamadır. Yasama faaliyetimiz ve iletişim özgürlüğümüz tehdit altındadır. Son derece vahim bir durumdur. AKP'li milletvekillerine de sesleniyorum; bu sizi de rahatsız edecek bir olaydır. Ailenizle bile internette yazışamayacaksınız' dedi.

VEKİLE FİLTRE KALDIRILIYOR

CHP Gök önergesinde, aralarında eşcinsel derneklerin legal web sayfalarının da bulunduğu internet sitelerine Meclis bilgisayarlarından girişi engelleyen, filitre sistemini de sordu. AKŞAM'ın manşetinden duyurduğu uygulamaya verilen yanıtta ise sistemin milletvekilleri ve parti grupları için kaldırılacağı belirtilerek bu konuda çalışma başlatıldığı vurgulandı. Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam imzalı yanıtta şu ifadeler yer aldı:
'... TBMM tarafından özel bir filtre uygulanmamaktadır. Satın alınan ürünün ve servis sağlayıcıların kanunlar çerçevesinde uyguladığı filtreler, doğal olarak TBMM tarafından da uygulanmaktadır. Özel çalışmalar nedeniyle bu sitelere erişmesi gereken kişilere, özel erişim yetkisi tanımlanmaktadır... Siyasi parti gruplarını ve milletvekillerini sistem dışında bırakacak bir çalışma da yapılmaktadır. Bunun için alınması gereken lisanslı yazılımların alım sürecine başlanmıştır. Çalışmaların bitiminde siyasi parti grupları ve milletvekilleri ayrı hak ve özgürlüklere sahip olacaktır...'

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)