'Veriler, Türkiye'nin krize doğru koştuğunu gösteriyor''

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, ''verilerin, Türkiye'nin krize doğru koştuğunu gösterdiğini'' belirtti.

Oran, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Fitch'in Türkiye'nin kredi not görünümünü pozitiften durağana revize etmesini değerlendirirken, ekonomide tablonun iyi olmadığını söyledi.

Fitch'in kararının ardından yapılan bir takım değerlendirmelere değinen Oran, ''Hükümetin bağımsız kurullara karşı alerjisi var. Ellerinden gelse bir KHK ile uluslararası bağımsız kurulları da hükümete bağlayacaklar'' dedi.

Bu zamana kadar ekonominin üç köpükle götürüldüğünü savunan Oran, bunlardan ilkinin ''2006 yılında rakamlarda yapılan bir oynamayla bir gecede kişi başına milli gelirin yüzde 33 artması'', ikincisinin ''TL'nin aşırı değerli olması'', üçüncüsünün de ''parite değişikliği'' olduğunu söyledi.

Bu üç köpükten arındırıldığında kişi başına milli gelirin ancak 5-6 bin dolar seviyelerinde bulunduğunu iddia eden Oran, ''Bu üç köpüğe bakıldığında ekonomide gerçek rakamların manüpüle edildiğini görüyoruz. Şimdi Fitch gözünü açtı. (Cari açık yüksek, enflasyon yükseldi o zaman puanını düşürdüm) diyor. Yani köpük bitti kredi notu gitti'' diye konuştu.

Bedelli askerlikle ilgili tasarıya da değinen Oran, buradan elde edilecek kaynağın yaklaşık 7,5 milyar dolar düzeyinde olmasının beklendiğini, bu gelirin ''bütçeye yama olmaması, vatandaşın yarasına merhem olması'' gerektiğini söyledi.

Konuşmasında değindiği sorunların çözümü için çeşitli uyarıları bulunduğunu da belirten Oran, bunları şöyle sıraladı:

''Vatandaşlarımız asla dövizle borçlanmasın, üreticimiz dövizle yatırım yapmasın. Bedelli askerlikten gelecek yaklaşık 7,5 milyar dolarlık kaynak, ikiz açığı (bütçe açığı ve cari açık) kapatmak için kullanılmasın. Sivil toplum artık dikkatli olsun. Sivil toplum doğruyu söylerse hükümet gerçeği duyar. Hükümet gerçeği duyarsa sorunları çözme şansımız artar.''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Oran, ''bedelli askerlikle ilgili bankaların kredi faiz oranlarını nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklindeki soruya karşılık, henüz tasarının yasalaşmadığını, bu nedenle bir şey söylemeyeceğini ifade etti.

Umut Oran, MHP'li bir milletvekilin er ve erbaşlara asgari ücret ödenmesi konusunda verdiği kanun teklifine ilişkin soruya karşılık ''Askerlik bir bütün olarak değerlendirilmeli. Burada bir revizyon yapılmalı ama bu teklifi olumlu ya da olumsuz diye değerlendirmiyorum. Askerlik bir bütün olarak ele alınmalı diyorum'' dedi.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)