WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, İsveç'e iade ediliyor

İngiltere'de temyiz davalarına bakan Londra'daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iade edilmesine ilişkin kararı bozmadı.

İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi, İsveç tarafından iki kadına tecavüz etmekle suçlanan Assange'ın şubat ayında bu ülkeye iadesine karar vermişti. Temyiz mahkemesi bugünkü kararıyla, Assange'ın İsveç'e iadesini onaylamış oldu.

Julian Assange hakkındaki kararı öğrenmek için bugün Londra'daki Temyiz Mahkemesindeki karar duruşmasına katılırken, yargıç John Thomas ve Duncan Ousely, "Assange'ın geçen yıl İsveç'te iki kadına tecavüz ettiği iddiası nedeniyle bu ülkeye gönderilmesi gerektiğini" söyleyerek kararı açıkladı.

Assange'la ilgili temyiz mahkemesinin bugün verdiği kararı çok sayıda basın mensubu takip ederken, Assange'ın kararı, İngiltere'de bir üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi'ne veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmesi bekleniyor.

WikiLeaks'in kurucusu İsveç'e yaptığı bir seyahatte iki kadına tecavüz etmekle suçlansa da Assange bu suçlamaların yayımladığı gizli ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmalarıyla ilişkili olduğunu ve "siyasi suçlamalar" olduğunu söylüyor.

Assange'ın avukatları şubat ayındaki duruşmada müvekkillerinin İsveç'e iadesinin "haksız ve yasa dışı" olacağını, Assange İsveç'e iade edilirse "adil yargılanamayacağını" savunmuştu.

Bu arada, Assange'ın bugün hakkındaki kararı öğrenmek için mahkemeye gelirken savaşlarda hayatını kaybeden İngiliz askerlerini anmak için her yıl kasım ayı boyunca takılan gelincik broşunu yakasında taşıdığı görüldü.

Assange'la ilgili İngiltere'deki yasal süreç

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, İsveç'in Avrupa genelinde tutuklama emri çıkarmasıyla geçen yıl Aralık ayında Londra'da gözaltına alınmıştı. Yaklaşık dokuz gün Londra'daki Wandsworth Cezaevinde tutulan Assange, 14 Aralık 2010'da İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesine çıkartılmıştı.

Kefaletle serbest bırakılması talep edilen Assange'la ilgili bu istek kabul edilmiş ancak İsveç tarafı kararı temyize götürmüştü. 16 Aralık 2010'daki temyiz duruşmasında yargıç, Assange'ın 240 bin sterlin kefalet karşılığında, şartlı tahliyesini onaylamıştı.

Şubat 2011'de ise Assange kendisine yöneltilen tecavüz suçlamaları nedeniyle İngiltere'de hakim karşısına çıkmış ve İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi Assange'ın İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange iade kararını, Londra'daki temyiz mahkemesine taşımış, temyiz davası süreci ise temmuz ayında sona ermişti.

40 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange, yaklaşık 11 aydır bağımsız gazeteciliği savunan Frontline Kulübü'nün kurucusu ve arkadaşı Vaughan Smith'in İngiltere'nin doğusunda bulunan Suffolk'daki malikanesinde kalıyor. Ayak bileğine kaçmaması için elektronik kelepçe takılan, ayrıca her gün karakola giderek bildirimde bulunan Assange, günün belli saatlerinde sokağa çıkabiliyor.

Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'ne taraf olan Birleşik Krallık, iade taleplerini kendi iç hukukuna göre, yani 2003 tarihli iade yasasına göre yapıyor. Bu yasada insan hakları ön planda yer alırken, iadeler konusunda son kararı İngiliz İçişleri Bakanlığı veriyor.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)