Yeni Cumhurbaşkanlığı için 'Dur açık etme her şeyi kereta!'

CHP’yi eleştirdi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine değindi...

Başbakan Yardımcısı Arınç, yeni cumhurbaşkanlığı için konuşurken Tayyip Erdoğan diye bağıran partiliyi, “Dur açık etme her şeyi kereta” diye uyardı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, seçim bölgesi Bursa’da partisi tarafından düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Arınç burada yaptığı konuşmada CHP’yi eleştirdi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine değindi.

Bundan böyle Cumhurbaşkanı’nı halkın seçeceğini hatırlaratan Arınç, şöyle devam etti: “İstismar ve demagojiyle Cumhuriyet kutlaması yapanlara biz şunu söyleyelim; biz Cumhuriyet’in gerçek manasını ve mevhumunu biliyoruz. O yüzden Cumhurbaşkanı denen kişinin cumhur tarafından seçilmesine AK Parti karar verdi, millet karar verdi. İnşallah ömrümüz olursa şu kadar yıl sonra... Süresini söylemeyeyim şimdi, ’şu tarihte olacak’ derler. Şu kadar zaman sonra bu millet sandığa gidecek ve inşallah gül gibi lale gibi sümbül gibi cumhurbaşkanlarını seçecek.”

Arınç, salondaki AK Parti 23. Dönem Bursa milletvekillerinden Ali Kul’a seslenerek, “Ali hocam bak sadece gül gibi demedim ha. Sümbülleri, laleleri ekledim, ne olur ne olmaz. Millet başka şeyden hava kapmasın” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç, “Allah’ın izniyle seçeceğiz. Bu millet seçecek. Evet güzel günler yakın. ’Güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli güzel günler’. Bunları ta 2007’de cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında söylemiştim, birileri huylanmıştı. ’Ne demek istiyor bu? diye. Bir bir çıkıyor hamd olsun. Güneşli güzel günler geliyor. Bu zorlukları da aşacağız. Bu sıkıntılardan da kurtulacağız, Allah’ın izniyle Türkiye, cennet vatanımız, en güzel en doğru en iyi günler görecek ve o günlerde birlikte, daha nice bayramlar kutlayacağız” dedi.

Arınç’ın yeni cumhurbaşkanını tarif ederken salonda alkış koptu. Bu sırada bir partilinin Tayyip Erdoğan diye bağırması üzerine Arınç, “Dur, açık etme her şeyi kereta” dedi.

Bağdat Caddesi eleştirisi

Arınç, deprem nedeniyle ertelenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleriyle ilgili yapılan eleştirilere de yanıt verdi. Bayramın üzüntü içinde kutlandığını ifade eden Arınç, CHP’yi eleştirdi. Arınç, “Maalesef CHP. Sadece o parti cumhuriyete sahip çıkıyoruz görüntüsü altında hükümetimizin aldığı bu kararı karşılamadı” dedi. Ecevit’in başbakanlığı döneminde Zafer ve Cumhuriyet bayramı törenlerinin kutlamasız yapıldığını hatırlatan Arınç, şöyle devam etti:

“CHP sadece cumhuriyeti ama demokrasisiz bir cumhuriyeti, demokrasi ile taçlanmamış cumhuriyeti, cumhursuz cumhuriyeti halkın dışında belli zamanlara münhasır bir cumhuriyet anlayışını 10’uncu yıl marşlarıyla kutlamayı adet edindiği için yine adetinden uzak kaldı. Alışmışlar deprem de olsa başka şey de olsa yine istediklerini yapacaklar. Ben onları samimiyete davet ettim. Kılıçdaroğlu, konuşmasında, ‘Bu cumhuriyettir. Bunu Erciş’te de Van’da da kutlamalıyız’ dedi. Ey Kılıçdaroğlu, madem bunu söylüyorsun da kendin neden yapmadın. İstanbul’da Bağdat caddesinde kutlayacağına Van’a gidip yapsaydın da senin samimiyetini bizzat görmüş olsaydık.”

Meclis Başkanlığı: Süre yedi yıl

ANKARA - TBMM Başkanlığı, CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihine ilişkin soru önergesine net yanıt vermedi, ancak örtülü biçimde Cumhurbaşkanı Gül’ün 7 yıllığına bu göreve seçildiğine işaret etti. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam imzasıyla Kuşoğlu’na gönderilen yanıtta, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıldan 5 yıla indirildiği, ancak bu değişikliğin Gül’ün TBMM’de Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra yürürlüğe girdiği belirtildi. Yanıtta, milletvekili seçimlerinde olduğu gibi Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesine ilişkin işlemlerin yönetim ve denetiminin YSK’da olduğu anımsatılarak, top YSK’ya atıldı. Yanıtta mevcut Cumhurbaşkanı’nın görev süresine ilişkin herhangi bir hüküm içermeyen “Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanun Tasarısının” TBMM Anayasa Komisyonu’nun gündeminde bulunduğu da ifade edildi.


Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)