Yıldız: Nükleer enerji büyük yatırım, bu iş Sarkozy ile olmaz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye karşıtlığıyla tanınan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye nükleer resti çekerek, “Sarkozy ile bu iş olmaz” dedi. Bakanlıkta Hürriyet ekibini ağırlayan Yıldız, Akdeniz’deki petrol ve gaz arama işinin de Rumların kararından sonra akla gelmediğini vurguladı.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye karşıtlığıyla tanınan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye nükleer resti çekerek, “Sarkozy ile bu iş olmaz” dedi. Bakanlıkta Hürriyet ekibini ağırlayan Yıldız, petrol arama ve nükleer santral gibi konularda ilginç değerlendirmelerde bulundu. Sarkozy’ye nükleer konusunda sert çıkan Yıldız, şöyle konuştu:

Fransa ile çekişebiliriz
“Sarkozy ile bu işi yapmamız güç olacak. Biz uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük bir projeyle uğraşıyoruz. Enerji sektöründen sorumluyum ama siyasette hiçbir şey olmamış gibi davranamam. Sarkozy’nin sözde Ermeni soykırımıyla ilgili sözlerini kulağımı tıkayarak dinleyemem. Hiçbir şey yokmuş gibi tavır takınamam. AB ile müzakere sürecinde bırakın imtiyazlı ortaklığı ‘AB’de ne işimiz var’ gibi yaklaşımları görmezden gelemem. Bu nükleer ilişki bu siyaseti taşıyamaz omuzunda. Bu, böylesine sürdürülemez. Gerekçelerim çok önemli, diplomasiden uzak gerekçeler bunlar. Yapılacak yatırım 20 milyar dolar da olsa Sarkozy ile olmaz. Herşey nükleer demek değildir. Bunu bir Enerji Bakanı’nın söylemesi paradoksu görmesi anlamına geliyor. Sarkozy, bu ilişkideki yükümüzü sürekli ağırlaştırdı. Bu bizim için tek taraflı taşınacak birşey değil. Libya’da da Fransa ile çekişme yaşayabiliriz. Sarkozy ile ortak bulduğumuz her alanda sıkıntı yaşayabiliyoruz.”

Yıldız, İsrail’e Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacak gaz konusunda kapıyı kapattıklarını söyleyerek, şöyle devam etti:

İsrail’e kapıyı kapattık
“Ülkelerin sınırları değişmez ama dengeler çok değişir. İsrail’in denizde bulduğu yatakların en önemli pazarı Avrupa, en önemli geçiş yeri Türkiye’dir. Bu kapıyı, bu yapıyla kapattılar. Denizaltının jeolojisi müsait değil. Fizibilitesi 3-4 kat artıyor. Bu mümkün değil. Bu fırsatı yakalayabilirler. Özür dileyecekler. Enerji ayrışmanın değil, birleştirmenin aracı olur. Siyasetten arındırılamayacak bir sektörden bahsediyoruz. Bu ilişkilerin bozulmasına sebep, dokuz vatandaşın katledilmesini görmezlikten gelemem. Herşey petrol ve doğalgaz değil. Böyle bir işbirliğinin olma ihtimali varken, bunun üzerini çizen ülke kim oldu şimdi?

Tehdit fırsata dönüşebilir
Herşeyin çözümü var. Yeter ki Hristofyas ile Cumhurbaşkanının anlaşması sonuçlanmış olsun. Kıbrıs için çözümü isteyen tarafım. Bütün bu tehditler fırsatlara dönüşebilir. Kıbrıs’ta o veya bu şekilde petrol ya da doğalgazın çıkması bir yere aktarılacak. Gazın taşınması, kullanılması lazım. Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanır, bu en tabi hakkıdır. O yüzden İsrail konusunu filmin devamıyla beraber görmek lazım.”

Yeni başlamadık
Bakan Yıldız, Akdeniz’deki petrol ve gaz arama işinin de Rumların kararından sonra akla gelmediğini vurguladı ve şöyle devam etti: “Zaten uzun süreden beri arama yapıyorduk. Biz bu çalışmaya yeni başlamadık. Ama bu sismik aramaların sonucunu bizimle paylaşır mısınız derseniz dört yıl önce de paylaşmayız bugün de. Sismik arama sonuçlarını paylaşmamak, böyle bir çalışma yapılmıyor anlamına gelmez. Bu stratejik bir konu. Yaptığımız çalışmalar ümit vaat ediyor. Üstünü, altını, yanını, altını her tarafını çizerek söyleyeceğimiz cümle şu; Sondaj bitmeden, ‘petrol geliyor, fışkıracak’ demenin anlamı yok.”

Kaçak elektrik can sıkıyor

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaçak elektrik kullanımının canını sıktığını belirterek, şöyle konuştu: “2015’e kadar kesinkes bunların hepsinin çözümü sağlanacak. Çok kararlıyız, siyasiler de dahil olmak üzere bu kararlılığımız o bölgenin, o şehrin siyaseti, ticareti herşey dahil topyekün bir tavır içinde bulunuyoruz. Toplam kayıp kaçağın yüzde 18’i İstanbul ve Trakya’da. Doğu ve Güneydoğu’da kaçağın yüzde 65’inden bahsediyorum. 2 milyar TL civarında kayıp kaçaktan para tahsilatı yaptık. 650 bin tane kaçak işlemi var, 523 bini savcılığa iletildi.”

Derin denizde ‘çıkmadı’nın maliyeti 200 milyon dolar

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Karadeniz’de 4 milyar dolarlık harcama yapıldığı doğru. 14 milyar dolar yatırıp petrol bulamayan da var. Derin deniz aramacılığında, ‘Vurduk çıkmadı’ demenin maliyeti 200 milyon dolardır” dedi. Kuzey Denizi’nde 32 sondaj vurup da çıkmayan 33. sondajda çıkan ve hepsini kurtaran yer olduğunu söyleyen Yıldız şöyle konuştu: “Türkiye petrol aramada çok cazip bölgeler arasında değil. Mesela Karadeniz’den petrol bulamayabiliriz. Bunu elli defa söyledim. Platform geçerken anlı şanlı tören yapıyoruz. Platform fonda gidiyor dev gibi birşey. 15 günde kulesini kesmişler, köprüden geçmiyor. Kocaman bir kasaba gibi birşey. ‘Ne diyorsunuz petrol aramaya gidiyor’ dediler. ‘Buradan petrol çıkamayabilir’ dedim. ‘Niye gidiyor’ dediler. Ümit ettiğimiz için gidiyor. Ararız, tararız, didiniriz, takla atarız, ama buna rağmen perol çıkartamayabiliriz. Sismik aramalarda uzay diyor ki burada birşeyler var. Niçin Sürmene açıklarında kuyu vuruyoruz da atıyorum Giresun açıklarında vurmuyoruz? TPAO, KKTC’de büro açacak. Bunu Bakanlar Kurulu kararıyla yapacağız. Karadaki aramalar 5-10 milyon dolarlık olduğu için hemen başlarız. Mevsim daha uygun. Biz 1-2 ayda başlarız.”

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)