Yunanistan’a “Euro’dan çık” çağrısı

Merkezi Almanya’nın Münih kentinde bulunan Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (İFO) Başkanı Hans-Werner Sinn, ekonomik darboğazda bulunan Yunanistan için yegane çözümün Euro Kuşağı’ndan çıkmak olduğunu söyledi.
Atina’da yayımlanan To Vima gazetesindeki demecinde Yunanistan’ın borç sorununa değinen Sinn, Yunanistan’ın Euro’da kalması durumunda, “Uzun yıllar ekonomik bir durgunluğun içine sürükleneceğini ve bunun da bir iç savaşa neden olabileceğini” belirtti. Sinn, Yunanistan’ın çok pahalı bir ülke olduğunu ve bütçede muazzam bir açık bulunduğunu, ülkenin rekabet edebilecek duruma gelebilmesi için fiyatların en az yüzde 30 oranında düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Bu durumun zorluğuna işaret eden Sinn, bu durumda Yunanistan için en iyi çözümün eski para birimi Drahmi’ye dönüş olacağını belirtti.

Sinn, “Benim önerim borçlar Drahmiye çevrilsin. Böyle bir şey mümkün. Egemen Yunan devletinin bunları ödememe veya başka bir şekilde halletme yoluna gitme, ya da Drahmiye çevirme hakkı var. Sonuncu şık, şirketlerin bilançolarına dokunulmaması için yegane çözümdür. Bunun aksine, eğer ülke Euro’da kalarak, fiyatları düşürme yoluna giderse, bankalara ve dışa karşı olan borçlar Euro olarak kalacağı için, gerçek ekonominin bilançoları tamamen bozulacak ve bu da, devlet dahil tüm kurumları büyük miktarda borçlanmaya sürükleyecek” diye konuştu.

YeniMesaj

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)