Zorunlu askerlik kalkmıyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, zorunlu askerliğin tartışma konusu olmadığını bildirdi.

Ergin, TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine, konu hakkında bilgilenmeden yapılan tartışmaların yanlış zemine gittiği uyarısında bulundu. Ergin, şunları kaydetti:

"Şu anda Türkiye hakkında verilen ihlal kararının gerekçesi var. AİHM, Türkiye'yi mahkum ettiği karardan Murat Ülke'nin cezasının teselsül etmesinden dolayı, aynı cezanın tekrar tekrar tekrar verilmesinden dolayı mahkum etti. Şu tespiti yapmak mümkün: AİHM'in Türkiye hakkında verdiği ihlal kararı, Türkiye'deki zorunlu askerliğin mevcudiyeti ile ilgili değildir. Türkiye'de zorunlu askerlik olduğu için böyle bir karar verilmemiştir. Zorunlu askerliği reddetmenin hürriyeti bağlayıcı cezası vardır. AİHM bundan dolayı da hükümeti mahkum etmemiştir. Türkiye hakkında verilen ihlal, kişinin askerliği reddettikten sonra bir ceza alması, cezasını çektikten sonra askere gitmediği için yeniden ceza alması. Bu şekilde 7-8 defa mahkum olmuştur bu kişi. Mahkeme, tekrar tekrar cezalandırmayı sözleşmenin 3. maddesine aykırı bulmuştur. Zorunlu askerlik tartışma konusu değildir. Zorunlu askerliği reddetmenin karşılığında bir hürriyeti bağlayıcı ceza olması tartışılmıyor. Bu cezanın teselsül etmesi tekrar tekrar verilmesi tartışılmaktadır. Medyada bu konuda hiç konuşulmayan, düşünülmeyen şeyler tartışılmaktadır."

Bakan Ergin, AİHM'in Türkiye hakkında verdiği ihlal kararının doğru zeminde tartışılması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin almış olduğu ihlal kararı, vicdanı ret kararını tanımamaktan değildir" dedi.

Ergin, "Zorunlu askerliğini yapmayanlara verilen ceza sözleşmeye aykırı bulunmuyor ama bir ömür boyu teselsül ettirilmesi ihlale konudur" diye konuştu.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)