"12 Eylül sonrası kapatılan dernekler yeniden açılsın"

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 12 Eylül 1980 sonrası kapatılan kuruluşların yeniden açılması ve Hazine'ye devredilen taşınmazlarının iadesi için kanun teklifi verdi.

Dibek'in TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifine göre, 12 Eylül 1980'den sonra çalışmadan alıkonulan, kapatılmasına karar verilmiş ya da münfesih sayılan mesleki dernek ve kuruluşlar, Genel Yönetim Kurulu üyelerince aynı ad, rumuz, amblem ve son tüzük hükümlerine göre yeniden açılabilecek.

Bu dernek ve kuruluşların Hazineye devredilen taşınmazları da en geç 3 ay içinde iade edilecek.

Teklifin gerekçesinde, 12 Eylül sonrasında siyasi partiler, sendikalar, derneklerin kapatıldığını, mallarına el konulduğunu, Atatürk tarafından kurulan Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun statülerinin değiştirildiği anımsatıldı.

12 Eylül sonrası kapatılan siyasi parti ve sendikaların yeniden açıldığı, Hazineye devredilen malvarlıklarının iade edildiği belirtilen gerekçede, ancak dernekler ve diğer kuruluşlara bu hakkın tanınmadığı, yasal taleplerinin yok sayıldığı kaydedildi.

Gerekçede, ''Türkiye'yi demokrasi ayıplarından kurtarma, darbe kalıntılarını temizleme iddiasında bulunan yeni bir anayasa söylemini sürekli dillendiren bir Meclis çoğunluğunun, 12 Eylül darbecilerinin kapattığı bütün dernek ve diğer kuruluşlarının yeniden açılabilmesini sağlamak ve malvarlıklarını iade etmek yönünde bir irade kullanmak durumundadır'' denildi.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)