Asya-Pasifik’in ekseni Türkiye’ye kayıyor

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, 2013 yılında AMPD olarak Asya Pasifik Perakendeciler Federasyonu organizasyonunun Başkanlığını ve fuarının yürütücülüğünü üstlendiklerini söyledi. Nane, 2013 yılında 17 tane Asya Pasifikli ülkenin fuarının Türkiye’de yapılacağını, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerin Türkiye’ye geleceğini kaydetti. Mehmet Nane, bunun oylamayla elde edildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

Dünyanın merkeziyiz
“Bu bir oylamayla elde edilen bir şey. Bu oylamada Türkiye ve Filipinler finale kaldı. 17 ülke vardı, iki ülke kendisine oy kullanmadı. Bu oylamayı 15’e sıfır kazandık. Bu, sizlerin ve ekiplerinizin emeğiyle oldu. Bu, ülkemizin geldiği noktanın en güzel durumu olarak karşımıza çıktı. Bu ülkeler, kara kaşımız için buraya gelmiyorlar, kara kaşımız için 15’i bize oy vermediler. Bizi potansiyelimizin, dinamizmimizin gücü için seçtiler. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. 2013 yılında Doğuyu Batıya, Batıyı da Doğuya taşımak için çok büyük fırsatlar var.”

2012 yılına da değinen Nane, gelecek yıl Türkiye’den kaynaklanan nedenlerden dolayı değil, ama Avrupa’daki durum sebebiyle ilk yarıyılın biraz zor geçeceğine dikkati çekti. Nane, “Bize tam 100 sene önce ’hasta adam’ diyenler bugün kendilerine baktıklarında ne görüyorlar acaba? Ben bu konunun altını çizmek istiyorum. Bu, aynı Kırkpınar’da er meydanına çıkmış cazgırın söylediği gibi, ’altta kaldıysak yerinecek, üste çıktıysak sevinecek’ bir durum değil. Bu, Türkiye’nin geldiği durumun altını çizmek için çok güzel bir örnektir” şeklinde konuştu. Krizin Çince’de aynı zamanda fırsat anlamına geldiğine değinen Nane, “Bu, ülkemizin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Biz akıllı bir stratejiyle bunu fırsata dönüştürebilecek ortamın, coğrafi konumun, ekonomik büyümenin içindeyiz” diye konuştu. Perakende sektörünün bu büyüme ve ekonominin barometresi olduğunu, tüketicideki her değişikliği anında yansıtabildiğini belirten Nane, herhangi bir gelişmenin aynı gün satışlara yansıdığını, aynı gün sektör olarak bunun pozitif ya da negatif anlamda sinyallerini verebildiklerini ifade etti.

Durmak yok
Ekonomide GSMH’nın yüzde 70’inin dahili ticaretten oluştuğuna işaret eden Nane, çarkın işlemeye çalışmasının herkesin daha da ileriye gitmesi için çok önemli unsur olduğunu söyledi. Türkiye’de organize perakende sektörünün hem kayıt içi ekonomiye geçişte hem de genç nüfusa istihdam sağlamakta lokomotif sektör olduğunu ifade eden Nane, “2010 yılında 70 bin yeni istihdam yarattık. Bu sene Eylül ayı itibariyle 80 bin yarattık. Yıl sonu itibariyle bu rakam 100 bine doğru gidiyor” dedi. Mehmet Nane, “Sektörümüzün gücünü çok iyi bilmemiz lazım. Sektörümüzün bu gücünü, ülkemizin, sektörün ileriye gitmesi için çok etkin biçimde kullanabilecek yeterli araçları geliştirmemiz lazım. Durmak yok” şeklinde konuştu.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)