Edison ampulünüzü patlatır...

Kaplan'dan AKP'ye: Edison gelse...

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan 2012 bütçesini eleştirerek, "Edison mezardan çıkar yakanıza yapışır, ambleminizdeki ampülünüzü patlatır, size de bir tane çakardı" dedi.

BDP'li Kaplan, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan 2012 Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı'nın geneli üzerinde konuştu. 2012 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı kitabını göstererek, "Kur-an'ı Kerim'e el basarım hükümet üyelerinin milletvekillerinin yüzde 90'ı bu raporu okumamıştır" diyen Kaplan, tasarı okunsa Meclis'te onaylanmayan birçok kanunsuzluğun görülebileceğini söyledi. Kaplan, tasarıda hayali bakanlık bütçeleri tanzim edildiğini ileri sürdü. Meclis'i bürokratların yönettiğini savunan Kaplan, hükümetin bir süre askeri, yargı vesayetinden şikayet ettiğini bunların da artık ele geçirildiğini söyledi.

"Bakan Şimşek Hasankeyf'te sazan avlasın"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e dönerek, "Maliye Bakanının keyfi yerinde Üç yıldır bütçe rakamları belli. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir devlet yok" dedi. Kaplan şöyle devam etti:
"Bakanın yine keyfi yerinde. Gelmese de göreve gitsin memleketi Hasankeyf'e ne de olsa sular altında kalacak. O köprünün altında oltasını atsın sazan avlamaya çalışsın ama Meclis'e gelip sazan avına çıkmasın. Meclis'te sazan yok. Milletvekillerini sazan sanıyorsa demokrasinin sazanlara ne yaptığını bilsin."

"İdris'in keyfi yerinde Temel neden buna kızmasın"

Bütçe açığı rakamlarının sanal olduğunu, güvenilmemesi gerektiğini söyleyen Kaplan, güvenlik harcamaları için harcanacak paraları gündeme getirdi. Bütçe ile orta vadeli programın güvenlik harcamaları nedeniyle delindiğini ileri süren Kaplan, "İdris'in keyfi yerinde Temel buna neden kızmasın kardeşim. Temel neden kızmasın, her şeyi vermişsiniz. 2 milyon silahlı güç de elinde. Astığım astık kestiğim kestik istediği hukuku uyguluyor" dedi.

"Bütçenin samimisi olur mu, muhabbet mi ediyoruz?"

Bütçenin şeffaf olduğu iddialarının da gerçeği yansıtmadığını savunan Kaplan, "bütçe samimi" denilmesini de "Bütçenin samimisi olur mu? Muhabbet mi ediyoruz. Vatandaşın vergisini alıyorsunuz harcıyorsunuz. Muhabbet kuşu mu besliyorsunuz samimi olacak" diye eleştirdi. Savunma, Emniyet, İçişleri için büyük bütçeler ayrılırken, AFAD'a 688 milyon lira ayrılmasını eleştiren Kaplan, "Doğal afetlerin kaçınılmaz olduğu ülkede göstermelik para konulursa Van depremindeki gibi enkaz altında kalırsınız" dedi.

"Edison ampulünüzü patlatır..."

Elektrikteki artışları eleştiren Kaplan bunların "uyarlanma" diye ayarlanmasını "pişkinlik" olarak nitelendirdi. 12 Eylül döneminde cereyan yemiş biri olarak "Edison'un kemiklerini nasıl sızlatıldığını" söyleyen Kaplan, bugün de benzer şeyler yaşandığını belirterek, "Aydınlanma aracı olması gereken elektriğin bunun için kullanılması gerekmez mi? Zamlarla ÖTV, KDV ile vatandaşı soğana çevirmek için kullanıyorsunuz. Bu zulüm değil mi? Edison mezardan çıkar yakanıza yapışır, ambleminizdeki ampulü patlatır, size de bir tane çakardı" dedi.

"Üç seçimi atlatın biz istifa edip eve gideceğiz"

Dış politikada sıfır sorundan sırf soruna geçildiğini savunan Kaplan, Başbakan Erdoğan'ın Suriye'ye rest çektiğini belirterek, "Cebine iki sinek atsa rest çekiyor. Bu bütçe Allah bullak olacak. Savaşa dünyanın parası gidecek. Suriye ile kavga etsen halklar zarar görecek. İki sinek asıyla rest çeken poker edasından vazgeçmek lazım" dedi.

2013, 2014 ve sonrasında milletvekili seçimlerinin geleceğini anımsatan Kaplan, "Eğer bu üç hendeği de atlatırsanız, biz milletvekilliği yaparsak namerdiz, istifa edip eve gideceğiz" dedi.

"Ustalık dönemi bütçesi buysa vay Türkiye'nin haline"

Başbakan Erdoğan'ın ustalık dönemi söylemini eleştiren Kaplan, "Ustalık dönemi bütçesi buysa vay Türkiye'nin haline. 2002'de mağduriyeti oynayıp mazoşist bir siyaset uyguladığınız dönem. Darbeciler, başörtüsü dediniz geldiniz. 2007'de de aynı edebiyatla geldiniz, bu sefer siyasette sado-mazoşizm siyaseti geliştirdiniz" dedi.

Tutuklu vekiller için söz

BDP adına konuşan Hakkari Milletvekili Adil Kurt da cezaevindeki tutuklu milletvekillerini hatırlatarak sözlerine başladı. Kurt, "Tutuklu milletvekilleri ya demokrasi galip gelecek Meclis kürsüsünde görev yapacaklar ya da çocuklara direniş destanı sergileyip onların yanına gideceğiz. Bu onlar için sözümüzdür" dedi. Van depremine değinerek, kentin "kobay" bir kent olduğunu söyleyen Kurt, hükümet üyelerinin Canikli köyüne kurdukları sirk çadırına gidip halka gülücükler dağıtıp geri döndüğünü ileri sürdü. Van'ın afet bölgesi ilan edilmemiş olmasının hükümetin ayıbı olduğunu savunan Kurt, hükümetin yakasına yeteri kadar sarılmadıkları için özür diledi.

"Batıya fabrika doğuya jandarma"

OECD'nin Türkiye ile ilgili verilerini sunan Kurt, bir kamyon kasasına "Batıya fabrika doğuya jandarma" diye yazıldığını belirterek, "Batıya hızlı tren İstanbul'a çılgın proje düşünürsünüz. Doğuya gelince karakol kışla yaparsınız. Sonra Başbakan çıkar doğuya bu kadar yatırım yaptık der. Yalanın bu kadarı fazla. Doğu'ya kışla dışında bir de cezaevi yapıyorsunuz. Güvenlik barajı yapıyorsunuz, bunun adına da yatırım diyorsunuz" dedi. Kurt, "Sakın yüzde 50'lere kanmayın. Bu ülke de Kenan Evren'in anayasası dahi yüzde 90'ın üzerinde oy aldı. Ama bugün Kenan Evren Anayasasına AKP dışında rahmet okumayan kaldı mı?" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın "Dersimde" babasını soran çocuğun süngülendiği sözlerini anımsatan Kurt, "1938'de 'İsmet Paşa Dersim'de şakileri öldürdük' diyordu, şimdi Tayyip Paşa 13 yaşındaki Uğur için 'terörist öldürdük' diyor. Dersim özrü bugün farklı yöntemlerle gerçekleştirilen katliamları yok hükmünde saymanıza gerekçe olamaz" dedi.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)