Elektrik tasarruf saatleri


Akıllı sayaçlara dikkat

Elektriği tasarruflu kullanma imkanı sağlayan akıllı sayaçların 'pili bitince' fatura yeniden kabarıyor.
Sayaçlardaki pillerin ömrü yaklaşık 10 yıl. Ancak üretici firma hatası, fazla akım kullanılması, sayacın bulunduğu ortamın nemli olması gibi nedenler yüzünden bu süre bir hayli kısalabiliyor. Pili erken tükenen elektronik sayaç, abonenin avantajlı tarifelerden değil, tek zamanlı tarifeden fatura ödemesine yol açıyor.

Tüketici de bu durumun farkına ancak fatura gelince varabiliyor. Yaklaşık 29 milyon elektrik abonesinin yüzde 13-14'ünün akıllı sayaç kullandığı biliniyor. Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği ile 8 Aralık 2001 tarihinden sonra iskanı alınmış meskenlerde ilk kez enerji alacak olanlarda sayaçların puant tarifeli (çok tarifeli) elektronik sayaç olması zorunluluğu bulunuyor. Halk arasında 'akıllı' diye tanımlanan bu sayaçların en önemli özelliği günü üç zaman dilimine ayırarak, abonelere tarife çeşitliliği getirmesi ve tasarruflu elektrik kullanımı imkanı sunabilmesi. Söz konusu sayaç, elektrik kullanımlarına göre, saat 06.00-17.00 arası normal tarifeden, saat 17.00-22.00 arası pahalı tarifeden, saat 22.00-06.00 arası ucuz tarifeden fatura ödenmesine imkan tanıyor. Ancak elektronik sayaçların herhangi bir şekilde fonksiyonunu yitirmesi durumunda ise TEDAŞ'ın şartnamesi gereği yapılan düzenleme sonucu, sayaç otomatikman tek zamanlı tarifeden ücretlendirmeye geçiyor.

Dolayısıyla elektrik harcamasını akıllı sayaca göre ayarlayan abone, daha yüksek bir fatura ile karşı karşıya kalıyor. Elektronik sayaçların fiyatları ise tek ya da üç fazlı olmasına göre ortalama 20-75 YTL arasında değişiyor. Böyle bir durumda tüketicinin, üretici firmanın tespiti ve uyarılması için TEDAŞ'a şikayette bulunması gerekiyor. Tasarruf için ütüyü gece 10'dan sonra yapın

Uzmanlar, akıllı sayaç kullanım oranlarının giderek arttığına işaret ederken, uygun tarifeyi seçmeden önce abonenin saat saat tarife fiyatlarını öğrenerek, ütü, elektrikli fırın, elektrikli şofben, çamaşır makinesi gibi güncel kullanımları ayarlamalarını tavsiye ediyor. Uzmanlar, elektriği ısıtma amaçlı kullanan her türlü aletlerin kullanımının uygun tarife saatlerine göre seçilmediği takdirde abonelerin beklenenden yüksek tarifelerle karşılaşabileceğine dikkat çekiyor. Konutlarda normal sayaçlarda uygulanan tek zamanlı tarifeler ile elektronik sayaçlarda uygulanan 'gündüz', 'puant' ve 'gece' olarak adlandırılan tarifelerin kilovat/saat (kW/h) üzerinden ücretleri şöyle:

Tek zamanlı tarife: 12,405 YKr (kW/h)

(06.00-17.00) gündüz (normal) tarifesi: 11,673 YKr (kW/h)

(17.00-22.00) arası puant (pahalı) tarife: 18,427 YKr (kW/h)

(22.00-06.00) arası gece (ucuz) tarifesi: 6,816 YKr (kW/h)

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)