Kasırgalar depremlere neden olabilir

Tropikal kasırgaların, toprak kaymalarına neden olarak depremlere yol açabileceği öne sürüldü.

ABD'deki Miami Üniversitesinden Shimon Wdowinski ve ekibinin yaptığı araştırma, kasırgaların neden olduğu toprak kaymalarının, tektonik plakaların hareket etmesini engelleyen baskının gevşemesine, dolayısıyla depremlere zemin hazırlayabileceğini gösterdi.

Şiddetli yağışların binlerce toprak kaymasına ve erozyona neden olduğunu belirten bilimadamı, ağırlığın azalmasıyla fayların gevşediğini vurguladı.

Bilimadamları, 50 yılda Haiti ve Tayvan'da meydana gelen en az 6 büyüklüğündeki depremleri inceledi.

Bu depremlerin 4 yıllık aralıklarla, şiddetli tropikal kasırgaların eşlik ettiği nemli mevsimlerde meydana geldiği belirlendi.

Kısa süre önceki bazı durumlarda ise depremlerin kasırgaları çok daha hızlı izlediğini belirten bilimadamları buna örnek olarak, 2009'da Tavyan'daki Marakot tayfunu ve aynı yıl meydana gelen 6,2 ile 2010'daki 6,4 büyüklüğündeki depremleri gösterdi.

Bilimadamları, bu varsayımlarının sadece dağlık kesimlerde geçerli olduğunu da vurgulayarak, benzer bağlantıların olup olmadığını belirlemek için Filipinler ve Japonya'daki doğa olaylarını incelemeyi planladıklarını ifade etti.

Araştırmanın sonuçları, Amerikan Jeofizik Kurumunun konferansında sunuldu.

AA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)