ABD savaş taktiklerini değiştiriyor


Ekonomik kriz yaşayan ABD, çıkar bölgelerindeki varlığını sürdürebilmek için yeni bir savunma stratejisi geliştirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, 2008 yılındaki seçimleri George W. Bush karşıtı politikalarıyla kazanmıştı. Obama, Bush dönemi politikalarından bıkan ABD halkına barışçıl, idealist, sol eğilimli demokrat bir başkan profili çizmişti. Ancak geçen yaklaşık dört yıllık süreç içinde Obama gerek sol çevrelerde gerekse ana akım siyasetçiler arasında iç ve dış politikada beklentileri karşılayamamış bir başkan olarak görülüyor. Bunun bir nedeni de Obama yönetiminin ekonomik kriz konusundaki sınırlı, değişiklik getirmeyen icraatları.

Ekonomik kriz ABD'nin savunma daha doğrusu savaş yaklaşımını da derinden etkiledi.Irak'ta ve Afganistan'daki savaşları ekonomik olarak artık kaldıramayan Washington, savunma stratejisini gözden geçirme kararı aldı. El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in gizli ve komando türü askeri bir operasyonla öldürülmüş olması da bu süreçte önemliydi.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta bundan kısa bir süre önce yeni savunma stratejisini kamuoyuna anlatırken ABD'nin “bir dönüm noktasına” geldiğini söylemiş ve karşılarındaki tehditler arasında “şiddet yanlısı köktencilik, ölümcül silahlar ve maddelerin yayılması, İran ve Kuzey Kore'nin tutumu, Asya'da yeni güçlerin yükselişi ve Ortadoğu'daki ani değişiklikleri” saymıştı.

Panetta ayrıca ABD'nin dünyadaki liderliğini korumayı hedeflediklerini ve bu amaca ulaşmak için ABD ordusunda önemli değişikliğe gideceklerini açıkladı. Buna göre ABD çıkar bölgelerinde yüzbinlerce askerden oluşan işgal gücü kullanmak yerine çok daha küçük, hızlı, esnek ve teknolojik olarak donanımlı güçlerden faydalanacak. Ayrıca uzay, siber saldırılar, özel operasyonlar ve nokta vuruşları gibi taktiklere başvurulacak.

Washington yeni savunma yaklaşımının odağında Asya Pasifik bölgesinin yani Çin'in olduğunu saklamıyor. ABD'nin ekonomik ve ulusal güvenlik geleceği açısından büyük önem verdiği bu bölgede farklı araçlarla varlığını artırması kaçınılmaz.

Washington'un bir başka odak noktası ise Panetta'nın deyişiyle ABD'nin “Geniş Ortadoğu'da askeri varlık ve yeteneklerini korumak önceliği” olacak. Buna ek olarak ABD, NATO çerçevesinde Avrupalı ve diğer müttefikleriyle sıkı askeri ilişkileri yürüterek bölgedeki çıkarlarını korumayı planlıyor. Yani bir başka deyişle ABD'nin gözü Asya'ya çevrilmişken Ortadoğu'daki ortakları bu bölgede aktif rol oynayacak.

Görünen o ki Obama yönetimindeki ABD bundan sonraki savaşlarını işgalci bir yaklaşım yerine çok daha incelikli ve göze çarpmayan bir yöntemle yürütecek.

Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)