AKP devletinde...


R.T. Erdoğan, faili olduğu eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanması olayı hususunda, bu yazı yazılana kadar anlamlı olarak suskun kaldı... Mahcubiyetten olduğunu sanmıyorum; herhalde, nasıl bir kulp takacağını düşünmektedir!.. Göreceğiz... Cumhurbaşkanı, Bakan ve adamları gibi, her vesile ile ağızlarda sakız olmuş ve çiğnene çiğnene kıymetini, anlamını yitirmiş “Adalete saygı, yargıya güven” klişesini kullanamaz.; çünkü bu basmakalıp klişe, “Masumiyet karinesi” gibi, bırakınız Türkiye halkı indinde, dünya kamuoyunda inanılırlığını tamamıyla yitirdi... Erdoğan’ın kim olduğunu, amacının ne olduğunu bütün dünya biliyor... Dünya medyasında bunlar artık açıkça dile getiriliyor... Erdoğan’ın ordudan intikam aldığı, Başbuğ hakkındaki suçlamaların özünün “zayıf” olduğu, objektif yazarların ortak değerlendirmesi... ABD ve AB’de, bu konuda büyük tedirginlik, hatta Erdoğan’ın kişisel emelleri hususunda endişeler var!..

***

Newsweek dergisinin yıllardır Türkiye’yi yakından izleyen yazarı Owen Matthews yazmış: “On yıl önce ordunun, Türkiye’nin mahkemeleri, Erdoğan dahil olmak üzere, laik ideolojisi için tehlikeli olduğuna inandığı insanları cezaevine göndermek için kullanıyor. ’Erdoğan, Türkiye’yi daha demokratik hale getirdiğini iddia etse de’ şimdi gerçekten eski düşmanlarının otoriter taktiklerini onlara karşı kullanıyor gibi görünüyor.”

***

Erdoğan’ın dokuz yıllık iktidarı döneminde herhalde daha önce tasarladığı “eylem” planını, TC Devletini değiştirip kendi AKP devletini kurup “Tek Adam” -Hükümdar- olmak planını, gergef işler gibi işleyip tezgâhladı, devletin bütün kurumlarını -yargı dahil- ele geçirdi... Fakat TSK’yı ele geçirmek kolay olmadı... Türk Ordusu “millet ordusu” olarak Türk milletinin en saydığı ve güvendiği güç iken, bugün uydurma iddia ve davalar yüzünden, “güven ve saygınlık” notunun âdeta sıfırın altına düşmüş olması bana azap veriyor... Bütün dünyada gıpta edilen bir “hazine” , siyasi ve kişisel emeller uğruna gözlerimizin önünde harcandı!.. Yedi yüz bin kişilik Türk ordusuna komuta etmiş Başbuğ Paşanın “terör örgütü” kurmakla suçlanması ve hücreye konması bu tezgâhın son ilmeği... Bundan sonra diğer eski Genelkurmay başkanları tutuklanırsa demiyorum -tutuklanınca- artık kimse şaşmayacak!..

***

Daha yıllar önce ülkenin altındaki “fay hattı kırılırsa” diye endişe etmiştim... “Kırılmak” ne kelime; ülkemiz bu “depremle” altüst oldu... Erdoğan, İlker Başbuğ’un tutuklanmasıyla, sonunda çiğneyemeyeceği ve milletin içine sindiremeyeceği bir lokmayı ağzına attı...
Başbuğ’un “tutuklanması” oğlu Murat’ın dediği gibi “iğrenç bir” lokma “!..Ama bakalım ne olacak? Bu ” lokmayı “ necip halkımız yutacak, hazmedecek mi?..

***

“Bazılarını her zaman, bazılarını bir süre aldatırsınız; ama herkesi her zaman, sonuna kadar aldatamazsınız...”

Altemur Kılıç
Yeniçağ

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)